Flyr du direkte mellom Oslo og New York med SAS, blir en rekke av dine personlige opplysninger rutinemessig gjort tilgjengelig for amerikanske myndigheter. Det gjelder blant annet adresser, betalingsinformasjon, reiserute og opplysninger om bagasjen din, skriver Bt.no.
Nesten 117 000 passasjerer fløy med SAS direkterute mellom Oslo og New York i fjor, ifølge tall fra Avinor. Men flyselskapet har ikke fått tillatelse fra Datatilsynet til å gjøre informasjonen tilgjengelig for det amerikanske sikkerhetsdepartementet  Department of Homeland Security.
Terrorforebygging
Hensikten med overvåkingen er å forebygge terrorisme og kriminalitet. Etter terrorangrepet 11. september 2001, har amerikanske myndigheter stilt som krav at flyselskapene oversender en rekke personopplysninger, kalt PNR-data. Hvis ikke får de ikke lande på amerikansk jord.
SAS er pålagt å søke om tillatelse for å kunne utlevere opplysningene, ifølge direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.
 Det følger av Personopplysningsloven, sier han til Bt.no.
Det betyr at overføring av persondata uten en slik tillatelse er et lovbrudd.
 Ja, SAS må ha tillatelse fra Datatilsynet for å overføre slike data, bekrefter Thon.
Årelange forhandlinger
Bergens Tidende (BT) skrev tidligere denne måneden at EU vil innføre et omfattende system for å overvåke flypassasjerer i EU-landene. Regjeringen har ennå ikke tatt stilling til om Norge skal slutte seg til avtalen.
PNR-dataene skal overføres til et eget overvåkingsorgan i det EU-landet man flyr fra eller til. Overvåkingen vil ha et enormt omfang. Bare ved norske flyplasser ble det foretatt 17 millioner utenlandsreiser i fjor.
BT har de siste ukene stilt flere spørsmål til SAS om håndteringen av PNR-data. Informasjonssjef Knut Morten Johansen har ikke kunnet svare på hvorfor selskapet ikke har søkt om tillatelse fra Datatilsynet.
Regjeringen har fra 2007 arbeidet med å få til en avtale om utveksling av PNR-opplysninger med USA. Norge har imidlertid, i motsetning til EU, ikke inngått noen slik avtale med amerikanske myndigheter.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 24.05.2012 klokken 06.45