Fredag 25. april markeres verdens malariadag. Malaria er en av verdens mest utbredte infeksjonssykdommer og WHO anslo at malaria var årsak til over 600 000 dødsfall i 2012. I fjor hentet nærmere 35 000 personer malariamedisin på resept hos apotek i Norge, en økning på nærmere 50% siden 2005.
Økt reisevirksomhet til områder med malaria
Det økte salget av malariamedisin i Norge henger sammen med at flere nordmenn reiser til områder i verden hvor malariamyggen er utberedt. I henhold til folkehelseinstituttet forekommer malariamyggen i 104 land i verden. Størst fare for smitte er det i tropiske Afrika, sør for Sahara, hvor ca 80 prosent av sykdomstilfellene med malaria forekommer. Trolig på grunn av klimaforandringer er det nå også registrert malariamygg i sørlige deler av Europa.
Det økte salget av malariamedisin i Norge henger sammen med at flere nordmenn reiser til områder i verden hvor malariamyggen er utberedt. I henhold til folkehelseinstituttet forekommer malariamyggen i 104 land i verden. Størst fare for smitte er det i tropiske Afrika, sør for Sahara, hvor ca 80 prosent av sykdomstilfellene med malaria forekommer. Trolig på grunn av klimaforandringer er det nå også registrert malariamygg i sørlige deler av Europa.
– Planlegger du ferien til områder med malaria er det viktig at du som reisende kjenner til hvilke symptomer malaria kan gi, og tar nødvendige forholdsregler for å beskytte mot stikk. Man bør også diskutere med sin lege hvorvidt det er aktuelt med forebyggende medisiner, sier Bård Andersen, farmasøyt hos Vitusapotek Colosseum i Oslo.
Feber er varseltegn på malaria
Malaria er en infeksjonssykdom som skyldes parasitten Plasmodium. Smitte overføres mellom personer via myggstikk. Et vanlig symptom på malaria er svingende feber med frostanfall og svettetokter. Symptomene kan vare i opptil seks timer, og kan komme i flere bølger med 48–72 timers mellomrom. Mellom hvert anfall føler noen seg i god form og er feberfrie, mens andre føler seg trette og slappe.
– Malaria bør alltid mistenkes ved utbrudd av feber etter opphold i malariaområde, sier farmasøyt Bård Andersen.
Han legger til at det er viktig å oppsøke lege så snart som mulig ved mistanke om malaria, slik at egnet medisinsk behandling kan iverksettes.
Vanlige symptomer på malaria
– Feberanfall med periodevise frostanfall
– Slapphet/tretthet
– Svimmelhet
– Hodepine
– Mageproblemer
– Muskel- og leddsmerter
– Lav blodprosent (anemi)
– Unngå myggstikk
Å beskytte seg mot myggstikk er det viktigste forebyggende tiltaket mot malaria. Benytt myggnett og bruk sokker, bukser og langermete plagg for å dekke til huden, særlig etter solnedgang når myggen er mest aktiv.
– Å unngå myggestikk er det eneste som sikrer deg 100 prosent mot smitte, sier Andersen.
– Malariamyggen er mest aktiv ved soloppgang og solnedgang, og det er dermed viktig å beskytte seg ekstra godt på disse tidene av døgnet. Forebyggende legemidler kommer eventuelt i tillegg, legger han til.
Tilltak som forebygger mot stikk
– Vær minst mulig ute i tidsrommene når malariamyggen er mest aktiv, ved soloppgang og solnedgang.
– Bruk klær som dekker hele kroppen – disse kan gjerne impregneres med myggmiddel til bruk på klær.
– Bruk myggmiddel på huden.
– Benytt myggnetting som er impregnert med permetrin over sengen, i vinduer og døråpninger.
– Lukk dører og vinduer før lyset slås på om kvelden.
– Lukk alle dører og vinduer og spray med et insektsdrepende middel før opphold i rommet. Opphold deg ute av rommet mens middelet virker.
– Forebyggende medisiner
– Forebyggende medisiner mot malaria er aktuelt ved enkelte utenlandsreiser og forskrives av lege på resept.
– Forebyggende medisiner mot malaria skal man starte opp med før innreise til malariaområdet, og det er derfor viktig at du kontakter legen din i god tid før avreise, sier Andersen.
Det finnes flere typer forebyggende medisin mot malaria, og for enkelte av dem er det tilknyttet en del ubehagelige bivirkninger.
– Det er individuelt hvor godt man tolererer de forskjellige malariaforebyggende medisinene med hensyn til bivirkninger, sier Andersen.
Bivirkninger kan være søvnproblemer, svimmelhet, utslett og magesmerter. For malariamedisinen Lariam er det også risiko for psykiske bivirkninger som mareritt, depresjon og forvirring. Bivirkningene forsvinner når du slutter på medisinen, men kan være så ubehagelige at det er uhensiktsmessig å ta medisinene.
– Det kan være aktuelt å ta en prøvedose av medisinen før man reiser, for å teste om den reisende tåler medisinen. Dette kan avtales med lege, og bør gjøres i god tid før avreise slik at man har mulighet til å endre til annen medisin før avreise, sier Andersen.
Resistens – et økende problem
Enkelte malariatyper har begynt å utvikle resistens mot de mest brukte antimalariamidlene, som vil si at disse antimalariamidlene ikke virker lenger.
– Det er et stort problem at det er sett resistensutvikling overfor malariamidler, for disse benyttes også i behandling av malaria dersom du allerede er smittet. De forebyggende ikke-medisinske tiltakene er derfor enda viktigere nå enn før, sier Andersen.
Afrika hardest rammet
Utstrakt bruk av myggnett i utsatte områder og økende bruk av insektsmidler innendørs har de senere årene gitt en bedring i den globale malariasituasjonen. Til tross for dette er malaria fortsatt en av verdens mest utbredte infeksjonssykdommer.
Verdens helseorganisasjon har anslått at det i 2012 var ca. 207 millioner tilfeller av malaria som forårsaket ca. 627 000 dødsfall. Seks land (Nigeria, Demokratiske republikk Kongo, Burkina Faso, Mosambik, Elfenbenskysten og Mali) rapporterer ca. 60 prosent av alle malariadødsfall i verden.