Hele syv av ti nordmenn mener begrenset tilgang til mobilnett i ferien er et problem. I undersøkelsen utført av Gule Sider bekrefter i tillegg fire av ti at de føler seg avhengige av muligheten til å laste ned datatrafikk på mobilen.
– Smarttelefonen er blitt vår primære informasjonskanal på nett. Den er i tillegg veldig personlig. Når vi dermed ikke kan søke og bruke den på vanlig måte blir vi frustrerte, sier leder for Gule Sider, Håvard Skaug.
Vi er med andre ord blitt vante med å ha nettet tilgjengelig hele tiden og søke etter det vi trenger der. Stadig flere hoteller har da også innsett at gjestene er koblet opp nær sagt hele tiden, og tilbyr gratis wifi. Det er ofte når man forlater hotellene at problemene oppstår.
Mobiltelefonens mange nye muligheter har endret atferden vår radikalt på kort tid. Informasjon må komme fort, der vi er og i tilpasset form. Skjer ikke det blir vi ”sure”, bekrefter Skaug.
Det er aldersgruppen 30-44 år som er mest avhengig av nettilgang, og det er særlig sosiale medier som er mest problematisk når man er på utenlandsferie. Sosiale medier er med andre ord en viktig driver for mobil datatrafikk i utlandet, og der er det ungdommen som leder an. Over 60 prosent av dem mellom 18 og 29 år oppgir bruk av sosiale medier som den viktigste årsaken til dataroaming, mens e-post dominerer i aldersgruppen 45 til 64 år. Mange i sistnevnte gruppe oppgir det likevel som problematisk å ikke få sjekket sosiale medier under utenlandsturen.