Åtte timer på overtid kom partene innen hotell og restaurant til enighet hos riksmeglingsmannen torsdag i forrige uke. Det som ble presentert som et meget godt resultat, er blitt tatt lunkent imot i hotellkorridorer og på kjøkkener.
To erfarne tillitsvalgte gikk i går ut i VG og ber medlemmene si nei til oppgjøret ved uravstemningen 9. mai. De får støtte fra Djevat Hisenaj som satt i forhandlingsdelegasjonen til Fellesforbundet.
 Jeg stemte nei i delegasjonen, men vant ikke fram. Her i Bergen er reaksjonene sterke og jeg tror 80 prosent vil stemme nei, sier Hisenaj, som leder hotell og restaurant i Hordaland, til Vg.no.
Får de gjennomslag blir det omfattende hotellstreik i Norge i mai.
Føler seg lurt
 Dette var oppgjøret hvor alle i bransjen skulle få et skikkelig lønnsløft. Fra hele landet kom det krav om at minstelønnssatsene skulle økes med 20 kroner. Det er helt nødvendig for å få lokke unge til å bli kokk eller hotellmedarbeider, sier Joachim S. Knudsen, styrerepresentant i Oslo hotell og restaurantforening og verneombud ved Rica Helsfyr Hotell i Oslo.
 Så opplever vi at Fellesforbundet presterer det mesterstykket å prioritere de med lengst ansiennitet. De fikk 13,50 kroner i tillegg, de med fagbrev fikk 9,80, mens de ferske som virkelig skulle vært prioritert bare fikk kroner 8.80. Det er ikke til å tro, legger han til.
 Vi føler oss rett og slett lurt av Fellesforbundet. Vi svikter de unge. Derfor går vi nå ut og anbefaler medlemmene å stemme nei, sier kollega Lars-Robert Rønaasen, nestleder i klubben ved Rica Helsfyr.
 Resultatet av oppgjøret blir både at vi ikke greier å skaffe eller beholde de unge, samtidig som de med lengst ansiennitet risikerer å få bli skjøvet ut, fordi de tjener mye. Vi må si nei, slik at de unges lønn kan løftes minst like mye som de mer erfarne, sier Hisenaj, som daglig jobber ved Radisson Blu Hotel Norge.
Bekrefter prioriteringen
Fellesforbundsleder Arve Bakke mener oppgjøret for de hotell- og restaurantansatte ble bra, men bekrefter at de med lengst ansiennitet fikk mest.
 Oppgjøret ga opp mot 20000 kroner i året for store grupper. Vi mener vi fikk løftet alle, også de yngste, men det er riktig at de med lengst ansiennitet fikk mest. Det skyldes rett og slett at vi prioriterer de som lever av yrket fremfor de som bare stikker innom, sier han og legger til:
 Det er 50 prosent utskiftning i bransjen i løpet av ett år. Det er i stor grad de yngste, ofte studenter, som kommer innom og drar igjen. I en slik situasjon mener vi det var riktig å prioritere de som faktisk jobber og sliter hver dag, år ut og år inn.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 26.04.2012 klokken 07.45