Det er særlig utdanningssystemet som slår positivt ut for Finland. Det holder meget høy kvalitet, særlig i grunnskolen. Det betyr at landet har en velutdannet befolkning i både yngre og eldre aldersgrupper.
Tilgangen på profesjonell og erfaren arbeidskraft er også stor. I tillegg er innbyggere i aldersgruppen 55 til 64 år ettertraktet i arbeidsmarkedet.
Norge kommer på en andreplass, og som Finland når vi høyt opp på bakgrunn av vårt solide utdanningssystem. I tillegg har vi lav arbeidsledighet, selv blant ungdom i alderen 15 til 24 år.
WEF, som er mest kjent for sin årlige økonomikonferanse i Davos, slapp rapporten sin onsdag. Den ranker alle verdens land ut fra hvor godt de forvalter sin menneskelige kapital. Rapporten måler landene i forhold til 46 ulike faktorer, blant annet kvaliteten i landenes utdanning, situasjonen i arbeidsmarkedet og hvor stor andel av befolkningen som er høyt utdannet.
Disse måleresultatene sammenstilles deretter med en indeks som viser hvilke land som best gir sine innbyggere muligheten til å utvikle sin kompetanse og nå sine mål.
Sist i målingen kommer Jemen. Landet har store problemer med abrnearbeide og er i alle aldersgrupper et samfunn fullt av skjevheter, slår rapporten fast.
Målingen ble foretatt fra 2013 frem til i dag.
Verdens ti beste land
- Finland
- Norge
- Sveits
- Canada
- Japan
- Sverige
- Danmark
- Nederland
- New Zealand
- Belgia
Verdens ti mest vanskeligstilte land
- Jemen
- Tchad
- Mauretania
- Burundi
- Nigeria
- Guinea
- Mali
- Elfenbenskysten
- Burkina Faso
- Etiopia