Denne uken sender nemlig Regjeringen ut et høringsforslag, der man åpner for å tillate gårdssalg av blant annet sider. I dag er det ikke mulig å selge alkoholholdige drikkevarer andre steder enn på Vinmonopolet.
I høringsforslaget tillater man salg fra egen virksomhet. Dette vil gjelde flere produkter som har alkoholprodusent mellom 4,7 og 22.
– Forutsetningen er at kommunen gir tillatelse til slikt salg ut fra et helhetlig konsept, sier mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug i en kommentar til høringsforslaget.
Frem til nå har eplebønder på Vestlandet kun hatt muligheter til å dele ut smaksprøver til turister på besøk. I tillegg til sider vil det også være mulig å selge mjød og andre drikkevarer som ikke er definert som øl, druebasert vin eller brennevin. Både Mat- og landbruksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet står sammen om høringsforslaget. Sistnevnte sier at det ikke er grunn til å tro at et slikt salg vil føre til økte helseutfordringer i befolkningen.
Ett av hovedargumentene mot salg av alkohol over 4,7 volumprosent, som er dagens grense for når Vinmonopolet må inn i bildet, har nettopp vært hensynet til det norske alkoholmonopolet. Dette ble opprettet som et unntak fra EU og er dermed en del av EØS-regelverket. Dersom alkohol over 4,7 prosent skal selges utenom vinmonopolet, har man vært redd for å bryte EØS-avtalen.
– Ved at vin unntar øl, druebasert vin og brennevin er vi sikre på at vi holder oss innenfor EØS-regelverket, Samtidig er dette bra for oss forbrukere. Det oppleves som frustrerende å være et sted som du har lyst til å kjøpe et produkt, men ikke får lov, sier Listhaug til Aftenposten.
Eplebonden Asbjørn Børsheim i Ulvik i Hardanger gleder seg over at det er bevegelse i positiv retning i en sak som har versert i flere år.
– Dette var hyggelige nyheter. Vi har opplevd å sende en del sinte turister bort. Nå håper vi det er historie, sier Børsheim til Aftenposten.