Hva sier dette norske reiseforbrukere? At den globale reiselivsindustri lett holder seg flytende i et ellers anstrengt økonomisk farvann, at det er rom for ytterligere økning i årene som kommer, men at det selvsagt er områder i verden hvor reiselivsindustrien har det tungt – som for eksempel Hellas og Italia i vår del av verden, skriver Bergensavisen.
Nye, vesentlige reisetrender blant nordmenn er det heller ikke for 2012 lett å få øye på. Vi gjør det ytterste for å kunne ta en lang hovedferie på toÂtre uker, vesentlig henlagt til sommersesongen, og flere enn før har nå anledning til å ta seg kortferier til interessante storbyer på grunn av lave flypriser.
Mange feiret alternativ jul
Allerede nå er det stor reiseaktivitet blant nordmenn. Reiseavdelingen i hovedorganisasjonen Virke (tidligere HSH) beregner at vel 300 000 nordmenn tok ferie ut av landet i forbindelse med julemåneden og nyttår. Et klart utviklingstrekk er skiftet fra familiehøytid i storstua til sydenferie.
 Gran Canaria er blitt alternativ til hytta. Reisene i jule- og nyttårsperioden vil i år øke med vel ti prosent i forhold til i fjor. Kanariøyene, Thailand, Kypros, Egypt og Madeira dominerer når det gjelder langreisene, sa direktør for utland i Virke, Rolf Forsdahl, til Ntb før høytiden.
Kortferiene i inneværende årstid går gjerne til europeiske storbyer som London, Paris, Berlin, Roma, Praha, Tallinn, Riga og Hamburg, for å nevne noen. Forsdahl sier at reisearrangørene i Skandinavia nå melder om et trendskifte: Det er større økning av salget til Praha, Budapest og Berlin enn til klassikerne London og Paris.
Reiser mer utenlands, mindre hjemme
I løpet av ett år foretar nordmenn 17 til 18 millioner feriereiser. Trenden er at vi reiser mer og mer til utlandet og mindre i eget land, og nå går vel halvparten av alle feriereiser ut av landet. Ferietrafikken til Sverige og Danmark har alltid vært noe opp og noe ned, men sammen med Spania har de vært og er fortsatt våre viktigste ferieland.
Det er særlig flyselskaper med klar forbrukerprofil på priser som har opparbeidet det økte utenlandsmarkedet, som ikke bare er konsentrert omkring Middelhavet men også innbefatter populære byer øst i Europa og i Asia.
 Vi er lite prisfølsome når det gjelder vår hovedferie  der skaffer vi oss de midler som skal til. Hvis vi må spare på grunn av økonomiske forhold, går dette ut over de spontanreiser vi har planlagt til storbyer, sier Forsdahl.
Asia driver veksten
Det er den forventede mertrafikken til de asiatiske landene som får organisasjoner som UNWTO til å beregne vel en milliard globale turistreiser i 2012. Økningen inn i dette området er beregnet til to-tre prosent. De arabiske landene sitter tilbakelente og vet ikke riktig hvor deres hjemlige turistnæring vil havne i 2012, mens middelhavslandene regner med at deres reiselivsindustri også i år skal klare å komme seg helskinnet gjennom hjemlandets økonomiske problemer.
Greske aktører er bedt om å senke prisene for fortsatt å kunne holde på turistene. Men det er lettere sagt enn gjort, for gresk næringsliv vil nå bli underlagt nye avgifter og rammeregler.
Tyrkia har seilt opp og plassert seg like bak Spania som vårt annet foretrukne ferieland utenfor Skandinavia. En av årsakene er at Hellas er meget sårbar for negative presseoppslag. Blir det ro med få omfattende demonstrasjoner og streiker, tror mange at gresk turisme vil greie seg.
Det samme gjelder Spania, som flere ganger har vist at landet har en turistbransje som står på egne bein.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 03.01.2012 klokken 07.10
Reisetrender 2012:
* Det er antatt at nordmenn vil gjennomføre vel 22 millioner reiser med minst én overnatting i 2012. Vel 33 prosent av reisene vil gå til utlandet.
* 17 til 18 millioner av disse reisene vil være ferie- og fritidsreiser. Utviklingen de siste årene tilsier at over halvparten av ferie- og fritidsreisene går til utlandet.
* Storparten av Norges befolkning benytter sommeren til å gjennomføre årets hovedferie. I tillegg gjennomføres spontanreiser og weekendturer i henhold til egen økonomi  statistisk i overkant av én reise per år.
* Sverige, Danmark og Spania er de tre dominerende ferieland for nordmenn. De siste årene har Tyrkia kommet som en kraftig konkurrent til Spania.
* Hellas er også et foretrukket ferieområde, særlig de greske øyene. Thailand er populær blant norske reisende, og de siste årene har USA-trafikken tatt seg stort opp på grunn av lav dollarkurs.
(Kilde: Anb-Ntb)