Som i Amsterdams Red Light District satt damene en periode splitter nakne og bød seg frem på Bergens offentlige bordeller. På den tiden var Bergen Norges største by, med utstrakt handelsvirksomhet – særlig mot Europa og Nord-Norge – og en sentral del i utelivet var salg av seksuelle tjenester.
Bergen er først ute i Norge, men det finnes lignende bordellmuseer i flere av Europas havnebyer. Det er Roger Iversen i Damsgård kulturhistoriske forening som på privat basis har pusset opp et helt kvartal på Nøstet i Bergen sentrum. Stedet ligger bare et steinkast fra Hurtigrutekaien, TV2 og Den Nationale Scene.
Iversen har arbeidet med prosjektet i over ti år, og flere støttespillere har etter hvert trått til. Arbeidet med kvartalet har vært krevende. Hvorfor husene er så viktige kan byhistoriker Tryggve Fett svare på:
– Dette er byens rot og grunnvoll, sier han med overbevisning til NRK, og roser Iversen for innsatsen med å restaurere husrekken i Nøstegaten. Det var her sjøfolkene på slutten av 1800-tallet stavret i land.
– Hele husrekken er veldig spennende, og går tilbake til 1600-tallet da Nøstet var en liten forstad til Bergen, sier Fett.
I Middelalderen og renessansen var Øvregaten sentral for horetrafikken, men senere overtok Nøstet.
Prostitusjonen i Bergen er registrert siden Hansa-tiden rundt år 1480, og varte i sin ”legale” form mer eller mindre til slutten av 1800-tallet. Da gikk den under jorda, og har i fortsatt slik helt inn i vår tid.
Hvorvidt det kommer frem i det nye museet gjenstår å se når det åpner 10. september.