1. Planlegg
Jeg må innrømme at jeg er mer spontan enn det lommeboka tillater. Med litt planlegging kan du faktisk spare veldig mye penger. Velg først hva du virkelig har lyst til å gjøre (fjellturer, klatring, strand, shopping etc.). Finn deretter enkleste og billigste måten å gjøre det på. Bruk blant annet nettet (Yahoo! Travel, Expedia, Priceline etc.) og reisebyråer til å spore opp gode tilbud.
2. Sjekk tilbud
Det verserer alltid gode tilbud i avisene, magasiner eller på nettet. Hotell har ofte sesongtilbud, det samme har bilutleieselskaper og flyselskaper. Sistnevnte har gjerne perioder der de kjører ut billigbilletter, og har du noen favorittreisemål kan det være greit å finne ut når billettene der legges ut. Generelt: Book online, da kan i tillegg spare stort, noen ganger opptil 30 prosent.
3. Forhandle om pris
Mange av charterselskapene tilbyr nå kun flyseter til sine destinasjoner. Noen ganger er prisene svært lave. Det kan i seg selv være et utgangspunkt for en tur, hvis du her også finner de opplevelsene du søker (se tips 1).
For øvrig kan du alltid forhandle om pris, om det er operatører, flyselskaper, reisebyråer eller hoteller. I perioder er charterturer latterlig billig, og hvis det passer med padleturen du har tenkt deg – kjør på!
4. Smør matpakke
Joda, det kan faktisk lønne seg stort. For noen utgjør matbudsjettet betydelige summer. Selv smører jeg alltid med meg en matpakke som jeg har med på flyet, både fordi maten jeg selv lager er bedre, og fordi prisene på flyet – og flyplassene – ofte er hinsides.
Fremme på destinasjonen kan du også handle på supermarkedet og fylle opp kjølebagen med mat fremfor å kjøpe kjip restaurantmat. Du tror det kanskje ikke, men her er det store penger å spare.
5. Ta ferien hjemme
Noen ganger trenger man bare et sceneskifte – hvor man reiser er underordnet. Du kan for eksempel dra til nærmeste by, eller bruke hyttene til den lokale turistforeningen. Mulighetene er mange. Kanskje er det nok å ta en spakveld på hotellet i sentrum.
6. Utenom sesongen
Allier deg med arbeidsgiver og ta ferien uten høysesongen. Noen ganger er prisene opp mot 50 prosent høyere i for eksempel juli enn ellers i året. Fordelen er også at trykket på severdigheter er langt mindre, det er færre på strendene og på restaurantene. Tips: Øst i Middelhavet er vanntemperaturen gunstig til langt ut i oktober.
Tidspunktet på dagen kan også spille inn. Et teaterstykke er ofte billigere som matiné enn om kvelden, og flyprisene varierer noen ganger veldig i forhold til når i uken du vil reise.
7. Sjekk vekslingskursen
Avgiftene på vekslingen av penger kan fort bli høye. Du kan enkelt spare noen kroner ved å undersøke litt på forhånd. Den beste vekslingskursen får du generelt sett i landet du besøker. På flyplassen kan det også fort bli dyrt. Bruk i stedet minibankene knyttet til større banker. Ta også en prat med banken din og få råd. Det kan fort spare deg for mye bryderi – og penger.