Du må ha bodd under en stein for å ikke fått med den amerikanske presidentens nye tollsatser og verden har reagert med sjokk, bekymring og trusler om gjengjeldelse på Donald Trumps nye, omfattende tollregler som ble annonsert torsdag 3. april 2025. Tysklands kansler Olaf Scholz beskrev tollsatsene som «et angrep på et handelssystem som har skapt velstand over hele verden.»
Den internasjonale reaksjonen på Donald Trumps nye tollregler er overveldende negativ. Verdens ledere, finansmarkeder og økonomiske eksperter uttrykker dyp bekymring for de potensielle økonomiske og geopolitiske konsekvensene. Frykten for en global handelskrig er reell, og mange land forbereder seg på å svare på USAs tiltak, men hvilken effekt får den for reiselivet?
USA som reisemål?
Adam Sacks i anerkjente Tourism Economics har nylig uttalt at antallet internasjonale ankomster til USA vil synke med 9,4 prosent i år. Det er nesten dobbelt så mye som det 5 % fallet selskapet forutså i slutten av februar.
Det står i sterk kontrast til prognosene i begynnelsen av året hvor Tourism Economics mente at det ville bli et blomstrende år for internasjonale reiser til USA, med en økning i besøk på 9 % fra 2024. I Norge har reisebyrået Ticket uttalt at salget av reiser til USA har falt med 25 prosent i januar og februar.
Det er tydelig at høyprofilerte anholdelser av europeiske turister ved den amerikanske grensen de siste ukene har lagt en demper på internasjonale reisende. Potensielle besøkende har også blitt sinte over nye tollsatser, Trumps holdning til Canada og Grønland, og ikke minst den opphetede utveksling med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Det hvite hus.
Norge som reisemål for amerikanere?
Amerikanske gjester flokket til Norge de siste årene og klatret opp på plassen som nest største utenlandske markedet, målt i kommersielle gjestedøgn. Det amerikanske markedet står nå for 11% av alle utenlandske gjestedøgn i Norge. Samtidig vet vi at amerikanerne er de gjestene som bruker mest penger på ferie i Norge. Med sitt døgnforbruk på 2765 kroner bruker de mer på alle forbrukspostene Innovasjon Norges turistundersøkelse måler. Mer på overnatting, aktiviteter og mer på øvrig forbruk (spisesteder, shopping mv.). Til tross for at reisende fra USA kombinerer i større grad ferien i Norge med å besøke andre land, 1 av 4 har overnattinger i andre land i tillegg til Norge på reisen, så har de i gjennomsnitt 9,8 overnattinger i Norge.
Donald Trumps politikk vil nok få merkbar innvirkning på norsk reiselivsnæring, selv om den direkte effekten kan være vanskelig å isolere fra andre globale trender. Trumps «America First»-politikk, med vekt på proteksjonisme og innvandringsbegrensninger, har skapt usikkerhet og endret reisemønstre, noe som har påvirket både innkommende og utgående reiser.
Trumps retorikk kan potensielt skape et mindre gjestfritt inntrykk av USA, noe som kan ha ført til at noen amerikanere velger å reise til andre destinasjoner. I tillegg har økonomisk usikkerhet og handelskriger mellom USA og Europa dempet reiselysten blant amerikanske turister. Samtidig vil dette bety at man prøver å unngå USA som transittland eller destinasjon på grunn av politiske eller sikkerhetsmessige bekymringer. Dette kan ha føre til en økning i direkteflygninger til Norge fra andre destinasjoner, samt en økning i antall turister som velger å reise til Norge som en del av en europeisk rundreise.
De nye tollreglene vil sannsynligvis ha en negativ innvirkning på turismen fra USA til Europa, primært gjennom økte kostnader for amerikanske turister, redusert kjøpekraft og en generell følelse av økonomisk usikkerhet. Selv om den direkte effekten på prisen på selve reisen (fly og opphold) kanskje ikke er umiddelbart dramatisk, vil høyere priser på varer og tjenester i Europa, kombinert med potensielt redusert disponibel inntekt i USA, sannsynligvis føre til en nedgang i antall amerikanske turister som reiser til Europa. Den psykologiske effekten av en handelskrig og usikkerheten rundt de økonomiske utsiktene kan også bidra til dette.