Forventningene til den lenge lovede lønnsstøtteordningen ble ikke innfridd for de store aktørene i hotell- og restaurantbransjen. Etter regjeringens pressekonferanse om ordningen fredag, frykter flere i bransjen at tusenvis av ansatte må permitteres like før jul, heter det i en pressemelding fra Storm Communications.
– Vi har hatt is i magen og lovet våre ansatte å gjøre alt for å unngå permitteringer. Da vi tidligere i uken nærmest ble avskåret helt fra både den generelle kompensasjonsordningen og den kommunale ordningen, hadde vi håpet regjeringen ville lytte til partene i arbeidslivet og sørge for en lønnsstøtteordning som sikrer tryggheten til ansatte i store bedrifter. Det har ikke skjedd, og vi ser ingen annen utvei enn å gå til omfattende permittering. Det er fortvilende at våre arbeidsplasser rundt omkring i landet verdsettes så lite av regjeringen, sier Torgeir Silseth, adm.dir. i Nordic Choice Hotels.
Thon Hotels og Nordic Choice Hotels har til sammen rundt 9000 ansatte fordelt på små og mellomstore bedrifter over hele Norge. Fordi bedriftene de er ansatt i, er organisert i et konsern, har regjeringen avskåret dem fra å nyttiggjøre seg av de ulike ordningene.
– Vi har advart mot en ny kompetanseflukt fra bransjen som fra før sliter med å få tak i nok kvalifisert arbeidskraft. Fra tidligere permitteringsrunder, vet vi at under halvparten kommer tilbake igjen. De orker ikke lenger å stå i usikkerhet, og mister motivasjonen når bransjen stenges ned gang på gang uten at vi får en rettferdig hjelp fra dem som stenger oss ned, sier Morten Thorvaldsen, konserndirektør i Thon Hotels.
Store deler av restaurantbransjen er allerede stengt ned, og tusenvis av ansatte er permittert. Fursetgruppens over 350 ansatte som jobber på 30 ulike restauranter som alle nå er stengt på grunn av restriksjonene.
– Våre ansatte opplever dette som et svik fra en regjering som har sagt at det viktigste er arbeid til alle. De aller fleste arbeidsgivere har sagt at de heller tar en litt større kostnad ved å holde folk i arbeid enn å permittere på ny. Den ordningen som nå er presentert, gjør det umulig. Dette er en bransje med lave marginer i normale tider. Når vi får næringsforbud gang på gang, er det ingenting igjen å ta av, forteller Gjøran Sæther, adm.dir. i Fursetgruppen.
Det er de mange tusen ansatte i hotell- og restaurantbransjen det går hardest ut over. Mange har vært permittert lenge og flere ganger. Flere tusen er knapt kommet i gang med karrieren og opplæringen før de nå går julen i møte med usikkerhet om de har en jobb å komme tilbake til etter nyttårsaften.
– For oss tillitsvalgte er dette fortvilende. Det er med en stor klump i magen vi nå må akseptere permitteringer for våre medlemmer fordi det ikke er en annen utvei om bedriftene skal overleve. Vi vet heller ikke om det er nok til at arbeidsplassen består. Det oppleves som urettferdig at våre arbeidsplasser verdsettes mindre fordi vi jobber i et stort selskap, sier Merethe Sutton, konserntillitsvalgt i Nordic Choice Hotels.