SAS har sluttet seg til Bodø-erklæringen, som samler aktører fra luftfart, energi, politikk og forskning bak et felles mål om å skalere opp produksjonen av elektrobasert bærekraftig flydrivstoff (e-SAF).
SAS støtter Bodø-erklæringen om e-SAF
SAS slutter seg til en bred koalisjon av aktører innen luftfart og energi for å støtte storskala bruk av bærekraftig flydrivstoff (SAF), med særlig fokus på elektrobasert SAF (e-SAF).
– Overgangen bort fra fossilt flydrivstoff er ikke bare nødvendig, den er avgjørende. I SAS tror vi på å drive fremgang gjennom samarbeid og partnerskap. En felles forståelse av veien videre er avgjørende for å skape reell og varig endring, samtidig som vi støtter omstillingen av bransjen, sier Mads Brandstrup Nielsen, Senior Vice President Public Affairs i SAS.
E-SAF er et syntetisk drivstoff som produseres med fornybar elektrisitet, som vindkraft, solenergi eller vannkraft. E-SAF er karbonnøytralt, fordi det bare slipper ut like mye karbon som ble fanget under produksjonen.
Et bredt samarbeid
Bodø-erklæringen ble lansert etter det internasjonale SAF-seminaret i Bodø 9.–10. april. Seminaret samlet bransjerepresentanter, forskere, frivillige organisasjoner og EU-kommisjonen. Arrangementet fremhevet behovet for langsiktige reguleringer, investeringssikkerhet og samarbeid på tvers av sektorer for å muliggjøre en troverdig omstilling.
Erklæringen bygger videre på initiativer som Project SkyPower, et felles brev til EU-kommisjonen sendt i februar 2025, ledet av SAS og støttet av et bredt nettverk innen luftfart og energi.
Gjennom Bodø-erklæringen om e-SAF slutter produsenter, teknologileverandører, fly- og motorprodusenter, flyplasser, politikere og forskere seg til en felles ambisjon:
– å sikre at luftfarten kan fortsette å spille en viktig rolle i samfunnet, samtidig som klimaavtrykket reduseres.
En del av SAS sin bærekraftsstrategi
Strategiske partnerskap er en viktig del av SAS sin bærekraftstrategi, og Bodø-erklæringen reflekterer det nødvendige samarbeidet på tvers av sektorer for å øke fremdriften og møte den raskt økende etterspørselen. Forpliktelsen bygger videre på tiltak fra november i fjor, da SAS inngikk et samarbeid om støtte til dansk produksjon av e-SAF sammen med Copenhagen Infrastructure Partners, Københavns lufthavn og Aalborg lufthavn.
Partnerskapet har som mål å posisjonere Danmark som en leder innen bærekraftig luftfart, skape arbeidsplasser og bidra til avkarbonisering av industrien gjennom Fjord PtX-prosjektet, et dansk initiativ for produksjon av syntetisk e-SAF basert på fornybar energi.
Project SkyPower
Project SkyPower er et europeisk initiativ som samler ledende aktører innen luftfart og energi for å fremme produksjon og bruk av elektrobasert bærekraftig flydrivstoff (e-SAF). Blant deltakerne finner vi SAS, Airbus, Air France-KLM og easyJet. Prosjektet ble lansert i februar 2025 med mål om å akselerere overgangen til e-SAF og styrke Europas energisikkerhet og industrielle base.
I et åpent brev til EU-kommisjonen, signert av over 70 aktører fra luftfarts og energisektoren hvorav 15 toppledere i bransjen, fremhever Project SkyPower at e-SAF kan redusere klimagassutslipp fra luftfart med opptil 90 prosent sammenlignet med fossilt flydrivstoff. De anslår at teknologien kan bidra til å redusere 400 millioner tonn CO₂ globalt innen 2050 og skape 20 000 arbeidsplasser i Europa.
Prosjektet etterlyser fem konkrete politiske tiltak for å realisere dette potensialet:
-
Gjøre e-SAF til en strategisk prioritet i EUs industrielle og transportpolitiske planer.
-
Bruke inntekter fra EUs kvotehandelssystem (ETS) til å etablere en markedsmekanisme som gir inntektsstabilitet for produsenter og reduserer prisrisiko for kjøpere.
-
Innføre en midlertidig støtteordning i 2025 for tidlige aktører før den permanente markedsmekanismen er på plass.
-
Sikre langsiktig reguleringsforutsigbarhet når det gjelder mandater, produksjonskriterier og sanksjoner for å redusere investeringsrisiko.
-
Etablere en statlig støttet sikkerhetsmekanisme for å redusere risikoen ved samtidige prosjekter.
Til tross for at det er annonsert produksjonskapasitet for to millioner tonn e-SAF i Europa, er det ifølge Aerotime foreløpig ikke tatt noen endelige investeringsbeslutninger. Mindre enn 300 000 tonn forventes å være operativt innen 2030, noe som er halvparten av det som kreves for å oppfylle EUs delmål under ReFuelEU Aviation.
Kilder: SAS, Project SkyPower , Aerotime