I sommer har den norske oppstartsbedriften Re-Treats testet sitt mobile off-grid hotellrom-konsept på den avsidesliggende øya Smøla og på Atlanterhavsveien. Teamet har fokus på gjenbruk av materialer og prototypen er laget av en ombygd shippingcontainer. Gjestene opplever high-end urban komfort, samtidig som de våkner midt i noen av Norges vakreste landskap.
– Re-Treats er et «show, don’t tell»-prosjekt. Vi ønsker å vise at man ikke trenger å ødelegge naturen for å skape et reisekonsept i verdensklasse, forklarer gründer Håvard Utheim.
– Vi låner naturen fra neste generasjon. Våre hotellrom låner stedet i en kort periode. De settes opp uten inngrep og fjernes uten å etterlate spor. Vi skal kun sette spor i de som besøker.
Et hotell i verdensklasse – helt for seg selv
Det kommer stadig flere tilreisende for å oppleve det Norge har å by på: stillhet, fjell og fjorder. Som regel blir disse sluset til de samme stedene, noe som fører til stort press lokalt. Gjestens opplevelse blir langt fra den stillheten og naturopplevelsen som lokket dem hit i utgangspunktet.
Re-Treats vil tilby et bedre alternativ. De har et uttalt mål om å tilby verdens beste soveopplevelse, på de beste stedene Norge har å by på. Da er komfort viktig.
«Veldig god seng – 10/10! Det var herlig å våkne med DEN utsikten» var en av tilbakemeldingene.
Enheten har alle fasiliteter som er avgjørende for et hyggelig opphold inkludert toalett, utedusj, sittegruppe innredet med brukte møbler – og en luksuriøs seng. Solnedgang over Nord-Atlanteren og soloppgang over den ville fjellkjeden på fastlandet danner bakteppet for gjestenes måltider. Både middag og frokost, basert på lokale råvarer, blir levert på døren av lokale partnere.
Plug-and-play-løsning, en distriktsvennlig forretningsmodell
Ettersom konseptet er basert på tilgang til de mest attraktive stedene i Norge, satser Re-Treats på å inngå strategiske partnerskap – nemlig med lokale grunneiere.
Re-Treats tilbyr en komplett «Plug and play»-løsning som inkluderer transport, booking, markedsføring og drift. Dette betyr at grunneierne får låne en enhet og tjener penger fra første overnatting, uten å selv ta økonomisk risiko.
– Det er jo en fin måte å enten skape seg en enkel bi-inntekt på hvis man driver en gård, eller hvis man driver en liten reiselivsdestinasjon og vil øke kapasiteten uten å ta store investeringer, sier Jan Erik Larsen, grunneieren på Smøla som deltok i pilotprosjektet.
– Jeg tror det vil være kjempeinteressant for mange med eiendom der det ligger til rette for turisme.
Etter en vellykket testfase planlegger Re-Treats nå å integrere de viktige tilbakemeldingene fra gjester og lokalbefolkning, og ha oppdaterte modeller klare for kommersiell drift til våren 2025.
– Vi ønsker å tilby unike opplevelser for besøkende og samtidig skape verdier for lokalsamfunnene. Vi samarbeider med grunneiere og lokale leverandører for å generere inntekter og støtte lokale økonomier, samtidig som vi tilbyr gjestene et urbant hotellrom langt ute i distriktene, avslutter Håvard Utheim.