Mens antall innenlandsreiser fra april til juni lå på samme nivå som andre kvartal i fjor, med 5,7 millioner reiser, økte antall utenlandsreiser. Samlet er dette det høyeste antall reiser som noen gang er målt for et andre kvartal i Reiseundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Økningen kommer også til tross for at fjorårets andre kvartal inkluderte reiser i forbindelse med påsken, mens påsken i år var tidlig, og faller under første kvartal.
– Til tross for svak krone og dyrtid, viser vår statistikk at nordmenn fortsatt prioriterer å reise. Det er økningen i reiser til utlandet som nå driver opp det totale antallet reiser blant nordmenn, sier seniorrådgiver Guro Henriksen i SSB.
– For første gang på fem år øker ikke antall reiser i Norge. Vi dro på 5,7 millioner reiser i eget land, like mange som på samme tid i fjor, fortsetter Henriksen.
Reiseundersøkelsen leverer også analyse av totaltallene for fjoråret , da nordmenn til sammen dro på 6,5 millioner feriereiser til utlandet, en økning på 10 prosent fra 2022. Det er imidlertid ennå et stykke igjen til samme nivå som før pandemiårene. I 2019 dro nordmenn på 7,4 millioner feriereiser til utlandet.
Heller ikke yrkesreiser ut av landet er tilbake på samme nivå som før pandemien. I 2022 og 2023 ble det registrert 1,1 millioner yrkesreiser til utlandet hvert av årene, mens tallet var på 1,5 millioner i 2019.
SSB minner om at Norge fremdeles er det aller mest populære ferielandet for nordmenn, selv om vi drar mye utenlands. Hele 18,3 millioner feriereiser innenlands ble registrert i 2023.
De mest populære ferielandene utenom Norge, var i fjor Sverige, Spania og Danmark. Over 1,5 millioner reiser gikk til Sverige, 1,3 millioner til Spania og drøyt 700.000 til Danmark.
Deretter følger Storbritannia, Tyskland, Italia, Frankrike, Polen, Hallas og Tyrkia på topp ti-lista.
(©NTB)