«På vegne av Route 66 International og andre firmaer har eier og grunnlegger politianmeldt lederen i Reisegarantifondet. Route 66 har de siste 20 årene arrangert mer enn 300 turer for over 12 000 nordmenn. Så kom pandemien, og firmaet har i praksis ikke hatt inntekt på tre år. Nå ser ikke firmaet og dets grunnlegger annen råd enn å politianmelde leder i RGF for sabotasje og tjenesteforsømmelse, samt mistanke om underslag og misbruk av statens tilskudd Dette fordi RGFs leder, som styrer RGF alene, ikke på noen som helst måte gir noe form for hjelp og aldri er tilgjengelig, verken på kontoret, på mail eller telefon», heter det i en pressemelding fra Route 66.
Nok er nok
– Vi har skapt mange arbeidsplasser og betalt millioner av kroner i skatt til Norge de siste 20 årene, og ble av Stortinget under pandemien omtalt som ”verdens største Route 66 firma – en norsk grundersuksess”. Vi var et av de norske firmaene som rettmessig fikk støtte fra kompensasjonsordningen for næringslivet som en sunn og levedyktig bedrift under pandemien. Nå har våre kunder i praksis i tre år sittet innendørs og klort på veggen og er utsultet på reiseopplevelser. Når vi nå skal starte opp igjen, opplever vi at Reisegarantifondet (RGF) saboterer vår oppstart ved å sette reisegarantien tre ganger høyere enn deres egne regler tilsier at den skal være, sier grunnlegger av firmaet, Arve Stallvik.
– I praksis saboterer RGF oppstart av ny virksomhet, på tross av at de har fått over 10 millioner kroner fra Staten for å hjelpe slike firmaer som oss i gang igjen. RGF ligger under Barne- og Familiedepartementet, det vil si Staten, og det er uakseptabelt og uforståelig at Staten med den ene hånda støtter reiseselskaper gjennom pandemien, for så å sabotere oppstart igjen. Det er latterlige bruk av statlige midler. Pressen har skrevet flere reportasjer om at RGF har fått over 10 millioner kroner fra Staten for å hjelpe reiseselskaper i gang igjen etter pandemien. Jeg tror RGF i flere omganger har fått enda mer penger fra Staten. Vi har på vegne av flere firmaer sett oss nødt til å politianmeldte RGFs leder Aki Johannes Huttu Viitala for tjenesteforsømmelse, ettersom han trenerer og saboterer oppstarten etter pandemien, sier Stallvik.
Blir ignorert
– Vi har i omtrent et halvt år bedt om hjelp til å få ny reisegaranti på plass. Og vi vet at det tar Huttu Viitala kun 20 minutter å innvilge denne garantien, ettersom vi etter RGFs eget regelverk i lys av vår omsetning nå skal stille 200 000 kroner i reisegaranti. Dette har vi stilt til rådighet i et halvt år og vi har betalt inn alle årsgebyrer og medlemsavgifter til RGF. Vi har ventet i et halvt år på å få innvilget en garanti som det tar RGF 20 minutter å innvilge. Vi har ringt, mailet og besøkt RGFs offentlige kontor utallige ganger, uten å få noe som helst svar. RGF har på sine offisielle nettsider opplyst at deres besøksadresse er i Oslo sentrum. Når det av RGF selv er satt opp som offentlig kontor og besøksadresse, må man kunne gå dit for å få hjelp. Vi har vært der mange ganger og leder av RGF er aldri på kontoret, fortsetter Stallvik.
Ber om granskning av pengeoverføringer
– Vi har flere ganger bedt Barne- og Familie-departementet, som RGF ligger under, om detaljert redegjørelse for hvor de statlige midlene er brukt, uten å få noe svar. Dette er jo skattebetalernes penger, offentlige midler, og er øremerket service til de reiseselskap som tross alt er igjen etter pandemien. Vi har rapportert inn forholdet til departementet, som har ansvaret for at Aki bruker pengene til det de skal brukes til, og ikke sett annen utvei enn å politianmelde det, ettersom dette saboterer oppstarten igjen etter pandemien for norske reiseselskap, avslutter Stallvik.