Den nasjonale helsekommisjonen kunngjorde mandag nye oppmykinger i koronareglene. Siden mars 2020 har passasjerer som ankommer Kina, vært tvunget til å oppholde seg i karantenesentre. Varigheten på karantenen ble nedjustert fra tre uker til sju dager i sommer, og deretter til fem dager i november.
Når kravet om obligatorisk karantene skrotes, vil tilreisende kun behøve en negativ PCR-test for å komme inn i Kina – tatt 48 timer før avreise.
Oppmykingen er et ledd i myndighetenes beslutning om å nedjustere covid-19-beredskapen fra øverste til nest øverste nivå.
Kina gikk 7. desember brått bort fra den strenge strategien om nullsmitte som har rådet siden pandemien startet. Det skjedde i kjølvannet av flere protester fra befolkningen mot massenedstenginger, testing og karantener.
Kina opplever nå den kraftigste smitteøkningen i verden etter at svært strenge restriksjoner hadde beskyttet innbyggerne mot koronaviruset i snart tre år.
Det har medført stort press på sykehus og begravelsesbyråer.
Studier anslår at om lag én million mennesker kan komme til å dø av covid-19 i Kina de neste månedene. Mange av innbyggerne opplever mangel på medisin samtidig som akuttmottakene er overbelastet med eldre pasienter som ikke er fullvaksinert.
– På nåværende tidspunkt står forebyggingen og kontrollen av covid-19 overfor en ny situasjon og nye oppgaver, sa Xi mandag ifølge den kinesiske rikskringkastingen CCTV.
– Vi bør iverksette en patriotisk helsekampanje på en mer målrettet måte, styrke samfunnets forsvar for å forebygge og kontrollere epidemien og beskytte folks liv, sikkerhet og helse på en passende måte, sa han videre.
Nyhetsbyråene AFP og AP har i julen snakket med krematorier og akuttmottak i Kina som forteller om uvanlig høye dødstall og overfylte intensivavdelinger.
Helsekommisjonen sa søndag at de vil slutte å publisere daglige smitte- og dødstall. Men de siste dagene har helsemyndighetene i den velstående kystprovinsen Zhejiang anslått at rundt én million innbyggere smittes av korona daglig.
Kystbyen Quingdao anslår rundt 500.000 nye smittetilfeller hver dag, mens industribyen Dongguan i sør opererer med et anslag på 300.000.
De nasjonale regelendringene som trer i kraft tidlig på nyåret, er et stort skritt i retning av full gjenåpning av grensene.
De strenge tiltakene har de siste tre årene hindret kinesere flest i å reise utenlands og kraftig redusert antallet utlendinger som jobber eller studerer i Kina.
Kinas helsekommisjon sier de gradvis vil gjøre det lettere for enkelte utlendinger å komme inn i landet, men det omfatter ikke turister. Samtidig antyder myndighetene at kinesere etter hvert vil få reise utenlands som turister igjen. Reiselivsnæringen i mange land mistet en viktig inntektskilde da kinesiske turister uteble.
I Kina har de strenge smitteverntiltakene bremset økonomien, økt arbeidsledigheten og tvunget flere bedrifter ut i konkurs.
(©NTB)