– Reiselivet står midt i en hundreårskrise som forverres av stadig nye lokale smitteutbrudd med påfølgende nedstenginger og permitteringer. Men nå har vi to uker før påske og to uker etter påske, og så kommer mai og da er det gjenåpning. Nå må vi klare å komme oss igjennom den siste kneika, men da må ingen legge flere tunge steiner i sekken til reiselivsnæringen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.
– Det betyr at vi ikke må få flere nasjonale tiltak som skjenkeforbud i kommuner med lav eller ingen smitte, eller annen type nedstengning som ikke er strengt begrunnet i at det vil hjelpe på å få ned smitten. Bransjen tåler ikke mer motgang nå, fortsetter Krohn Devold.
NHO Reiselivs ferske medlemsundersøkelsen gjennomført 1. – 9. mars blant 580 reiselivsbedrifter viser følgende:
- Omsetningstap: 6 av 10 har mer enn 50 prosent reduksjon i omsetning siste fire ukene
- Permitteringer: 3 av 4 reiselivsbedrifter har permittert ansatte. Nær 4 av 10 har permittert mer enn 75 prosent av staben sin.
- Konkursfrykt: 4 av 10 frykter konkurs. 75 prosent av serveringsbedriftene i Oslo frykter konkurs.
- Oppsigelser: 1 av 4 har gjennomført oppsigelser og 3 av 10 har planer for oppsigelser
- Andelen som sliter med å betale regninger øker: Fra 38 prosent i begynnelsen av februar til 43 prosent. I Oslo svarer 7 av 10 serveringsbedrifter at de mangler penger til å betale regningene sine.
- Stengte bedrifter: 1 av 3 har stengt dørene. I Oslo er tallet 55 prosent. Blant serveringsstedene i Oslo er over 70 prosent stengt.
Smitteverntiltak som skjenkestopp må være forholdsmessige
Regjeringen innførte ikke strengere nasjonale tiltak denne uken, men har varslet at de vil innføre både nasjonal skjenkestopp og redusere antallet på arrangementer – dersom smitten fortsetter å stige. NHO Reiseliv mener det er viktig at man belager seg på lokale tiltak som baserer seg på den aktuelle smittesituasjon i lokalsamfunnet:
– Reiselivet og skidestinasjonene spesielt mistet hele påsken i fjor. Det er viktig at smitteverntiltakene er forholdsmessige, slik at man unngår full nedstengning i de kommuner med lav eller ingen smitte. Skidestinasjonene tåler ikke enda en tapt påske, sier Krohn Devold.
– Skjenkestopp betyr i praksis stengte dører og permitteringer. Derfor er det viktig at kommuner med smitte velger redusert skjenketid fremfor full skjenkestopp. En forskningsrapport fra FHI viser at skjenking til kl. 22.00 ga like godt smittevern som full skjenkestopp, avslutter Krohn Devold.
Les hele undersøkelsen inkludert tall for reiselivet i de ulike fylkene her.