Fråtsingen i julebordsesongen lever åpenbart i beste velgående. I stedet for at halvparten av maten skulle ligge igjen på store tallerkener, begynte Hotel Union for to år siden å bruke små tallerkener til buffet og julebord. Resultat har imponerende, ifølge NRK har hotellet spart hele 100 000 kroner på endringen.
– Det var den store mengden matavfall hotellet ville gjøre noe med, forteller hotelldirektør Sindre Mjelva til NRK.
Hotellet begynte å sette frem 5-6 centimeter mindre tallerkener i omkrets på julebordet, som et prøveprosjekt og oppdaget at folk tok mindre på fatet.
– Folk ble også mer bevisste på hva de spiste, sier Mjelva.
Det har lenge vært et kjent slanketips å bruke mindre tallerkener for dermed å forsyne seg med mindre porsjoner. Stiftelsen GreeNudge, som forsker på klimatiltak, studerte i 2012 hvordan hotellbransjen kunne redusere avfallet sitt. De som var med i studien skulle bruke en tallerkenstørrelse mindre. Alle hotellene i studien reduserte matavfallet med 20 prosent.