Greske myndigheter slår alarm om alvorlig vannmangel i sommer etter at landet registrerte sin varmeste vinter noensinne. Greske ferieøyer er mest utsatt.
«Vil du ha vann? Skru av kranen!» heter det i en oppfordring fra myndighetene i Aten. Innbyggerne rådes også til å la være å fylle opp badekaret til randen.
Det er nemlig flere tegn på av grekerne må redusere vannbruken.
I begynnelsen av juni var vannstanden i Mornos-reservoaret, hovedkilden for vann til Attika-regionen rundt Aten, 30 prosent lavere enn i samme periode i fjor.
Totalt sett var vannbestanden i alle magasinene redusert med en firedel sammenlignet med samme tid i fjor, ifølge vannselskapet EYDAP.
Regionen, som er hjem til over en tredel av Hellas’ befolkning, ble også nylig satt i gul beredskap av EYDAP.
Situasjonen er imidlertid enda mer akutt på tvers av de greske øyene, som i stor grad er avhengig av brønner og avsaltingsanlegg for å dekke vannbehovet sitt. At millioner av turister har lagt ferieplanene sine dit, øker også presset ytterligere på lokalbefolkningen.
På enkelte øyer som lider av overturisme, er etterspørselen etter vann om sommeren noen ganger 100 ganger høyere enn om vinteren, ifølge professor i vannressursforvaltning Niktas Mylopolous ved University of Thessaly.
I slutten av juni ble det er erklært en månedslang unntakstilstand på øya Leros. Andre øyer som trues av vannmangel i sommer, er Sifnos, Khíos, Lefkada og Korfu.
Sifnos’ ordfører Maria Nadali har kritisert at så mye vann brukes til å fylle øyas svømmebassenger og til å vanne store hager.
Vannmangelen har forverret seg som følge av den unormalt varme vinteren i Hellas. Landet opplevde i tillegg sin tidligste hetebølge noensinne i juni, med temperaturer på opptil 43 varmegrader.
Heten har også ført til økt skogbrannfare, og i juni ble det registrert 1000 ulike skogbranner i Hellas, mer enn dobbelt så mange som i juni i fjor, ifølge myndighetene.
(©NTB)