Tirsdag var en historisk dag for kystruten, da det ifølge Ola Johannessen, en historieinteressert ansatt i Hammerfest Havn, var første gang et skip på kystruten Bergen – Kirkenes ble døpt i Finnmark.
– Den første seilasen på kystruten tilbake i 1893 gikk fra Trondheim til nettopp Hammerfest, og sånn sett synes vi det var ekstra passende å legge dåpen til Havila Polaris til denne byen, sier administrerende direktør Bent Martini.
– I tillegg er Finnmark og Hammerfest veldig viktig for Kystruten også den i dag i dag, i tillegg til at vi har vårt mannskapskontor her oppe.
På den nye sentrumskaien i Hammerfest ble selve dåpsseremonien avholdt. Bysbarnet, tidligere ordfører i Hammerfest og nåværende fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss var gudmor, og døpte skipet ved å kaste rent vann fra Geiranger på skutesiden.
– Vi har valgt en mer miljøvennlig dåpsseremoni enn å knuse champagneflaske på skutesiden. Det er i tråd med bærekraftsarbeidet vårt, og treøsen som blir brukt for å kaste vann symboliserer at vi må ta vare på både naturen og våre ressurser, sier Martini.
– Jeg synes det ble en verdig og fin seremoni, og vi er glade for at alle våre fire kystruteskip nå er døpt.
Ydmyk og glad
Marianne Sivertsen Næss fant stor glede i få lov til å være gudmor for Havila Polaris.
– Jeg er både ydmyk og glad for dette ærefulle oppdraget å være gudmor for et skip som viser det beste vi har av teknologi og design, og som skal gå på den viktigste og vakreste kystruten i verden. Og, ikke minst at jeg får lov til å være det i min egen hjemby, sier Sivertsen Næss.
– I 130 år har kystruten Bergen – Kirkenes vært en livsnerve for kysten. Den har blitt en sentral del av vår kulturarv. Og også en reise i verdensarven – når kystrutens skip er innom Geiranger.
Sivertsen Næss påpeker også hvor viktig grønne løsninger blir for kystruten i fremtiden.
– Når kystruten skal være en livsnerve for kysten – i 130 nye år – da må skipene som trafikkerer den ikke bare finne trygg vei over havet, og til alle havnene, men også vise vei mot grønne løsninger som fremtiden er avhengig av. Dette skipet gjør nettopp det, sier hun.
– Derfor er det ikke rart at jeg er stolt over å være gudmor for et skip som Havila Polaris, som er utviklet med søkelys på klima, miljø og bærekraft. Det er også veldig inspirerende å se at man har gått i detaljene når Havila Kystruten vektlegger lokal, regional og nasjonal verdiskaping ved bruk av lokale råvarer og innsats for å redusere matsvinn.