Flytrafikken nådde ny topp i februar – men veksten bremset opp
Den totale passasjertrafikken globalt økte med 2,6 prosent i februar 2025 sammenlignet med samme måned året før, målt i såkalte inntektsgivende passasjerkilometer, et bransjemål som viser hvor mange betalende passasjerer som flys, og hvor langt de reiser. Samtidig økte kapasiteten, altså tilgjengelige setekilometer, med 2 prosent. Det viser den siste månedsrapporten fra den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA.
Kabinfaktoren, som viser hvor stor andel av flysetene som faktisk blir solgt, lå på 81,1 prosent, en økning på 0,4 prosentpoeng fra februar 2024.
Den internasjonale trafikken viste sterkest utvikling. Etterspørselen etter internasjonale flyvninger økte med 5,6 prosent, mens kapasiteten vokste med 4,5 prosent. Kabinfaktoren steg med 0,9 prosentpoeng til 80,2 prosent.
Innenlandsmarkedet hadde derimot en svakere måned. Samlet etterspørsel falt med 1,9 prosent, og kapasiteten ble redusert med 1,7 prosent sammenlignet med februar i fjor. Kabinfaktoren gikk ned med 0,2 prosentpoeng, til 82,6 prosent.
– Trafikkveksten bremset opp i februar, men det skyldes i stor grad kalendereffekter som at februar i år ikke hadde skuddår, og at det kinesiske nyttåret falt i januar – mot februar i fjor, sier IATAs generaldirektør Willie Walsh i en uttalelse.
Han påpeker at februartallene markerer en ny rekord for månedlig trafikk, og at antallet planlagte flyvninger forventes å øke videre i både mars og april.
Nord-Amerika med nedgang
Nord-Amerika var den eneste regionen som i februar opplevde nedgang både i etterspørsel og kapasitet, med en reduksjon på henholdsvis 3,2 og 1,9 prosent. Kabinfaktoren sank også, til 79 prosent – en nedgang på 1,1 prosentpoeng. IATA mener det er grunn til å følge utviklingen i det nordamerikanske markedet nøye.
I motsatt ende av skalaen finner vi Afrika, som hadde størst vekst i etterspørsel med 6,8 prosent, mens Latin-Amerika hadde den sterkeste kapasitetsøkningen med 5,6 prosent.
Når man ser isolert på internasjonal trafikk, var det igjen Nord-Amerika som skilte seg negativt ut med en nedgang på 1,5 prosent i etterspørsel og 3,2 prosent i kapasitet. Kabinfaktoren steg imidlertid med 1,3 prosentpoeng til 78,9 prosent, noe som tyder på at flyene i større grad ble fylt opp til tross for færre avganger.
Asia og stillehavsregionen leder an veksten
Asia-Stillehavsregionen ledet an i internasjonal etterspørselsvekst med 9,5 prosent, mens Latin-Amerika hadde størst kapasitetsøkning internasjonalt, med 9,9 prosent.
Stabil vekst i Europa – men utfordringer med passasjerrettigheter skaper bekymring
For Europa viser IATAs tall en fortsatt positiv utvikling i etterspørselen etter passasjerflyvninger i februar. Samlet sett økte etterspørselen fra europeiske flyselskaper med 4,3 prosent, mens kapasiteten vokste med 3,9 prosent sammenlignet med februar i fjor. Kabinfaktoren, altså hvor stor andel av setene som ble solgt, steg svakt, med 0,3 prosentpoeng til 76,7 prosent.
For internasjonale flyvninger fra Europa var veksten enda tydeligere: Etterspørselen økte med 5,7 prosent, kapasiteten med 4,9 prosent, og kabinfaktoren nådde 75,5 prosent, en økning på 0,5 prosentpoeng fra året før .
Sammenlignet med andre regioner befinner Europa seg i midtsjiktet. Asia-stillehavsregionen og Afrika hadde høyere vekst, mens Nord-Amerika som eneste region viste negativ utvikling. Likevel er det verdt å merke seg at Europas kabinfaktor, 75,5 % for internasjonale reiser, er blant de lavere globalt. Til sammenligning hadde Asia-stillehavsregionen 85,7 %, India hele 90,3 %, og Latin-Amerika 81,7 %.
Ulike utviklingstrekk i innenriksmarkedene
Av de seks største innenlandsmarkedene IATA følger, viste halvparten fall i både etterspørsel og kapasitet. USA hadde det største trafikkfallet, ned 4,2 prosent, fulgt av Australia (ned 3,8 prosent) og Kina (ned 3,2 prosent). Disse tre landene hadde også størst nedgang i kapasitet, med henholdsvis 1,2 prosent (USA), 5,5 prosent (Australia) og 4,5 prosent (Kina).
Ifølge IATA kan den innenlandske nedgangen i USA blant annet skyldes redusert forbrukertillit blant amerikanske reisende. Kabinfaktoren i det amerikanske markedet falt med 2,5 prosentpoeng til 78,7 prosent.
India skiller seg ut i motsatt retning og viser fortsatt sterk vekst i innenlandstrafikken, med en økning på hele 13,2 prosent i etterspørsel og 11,4 prosent i kapasitet.
Disse tallene viser hvor ulikt de største innenriksmarkedene utvikler seg, og understreker at global vekst ofte skjuler betydelige regionale forskjeller.
Kritikk av passasjerrettigheter og behov for reform
I rapportens kommentar peker IATAs generaldirektør Willie Walsh også på et annet viktig forhold for Europa. Regelverket for passasjerrettigheter, kjent som EU261, omtales som lite tilpasset dagens behov. Han viser til det nylige bortfallet av trafikk på Heathrow, som følge av en driftsstans ved flyplassens infrastruktur, som et eksempel på hvordan flyselskapene pålegges økonomisk ansvar for hendelser de ikke selv kan kontrollere.
Ifølge IATA utgjør kostnadene til kompensasjon og bistand milliarder av euro årlig, og organisasjonen hevder at dagens regime svekker konkurransekraften til europeisk luftfart – uten at det har redusert antall forsinkelser.
Walsh roser den polske EU-formannskapets forsøk på å reformere regelverket, men advarer om at de foreslåtte endringene fortsatt ikke løser det grunnleggende problemet: at infrastrukturleverandører (som flyplasser og flygeledertjenester) ikke holdes økonomisk ansvarlige ved driftsavbrudd som fører til forsinkelser og kanselleringer.
Resultatet, sier han, er at kostnadene for kompensasjon og assistanse i Europa “ligger på milliardnivå”, en byrde de anser svekker konkurransekraften til europeiske flyselskaper.