– Det er ofte billigere å reise fram og tilbake på dagen enn å overnatte. Det er en miljøutfordring, sier administrerende direktør i Berg-Hansen, Per Arne Villadsen.
36 prosent av jobbreisene i Norge var frem og tilbake samme dag. Tilsvarende tall viser 23 prosent i 2014. Dette kommer frem i Den store reiseundersøkelsen gjennomført av Norstat på vegne av Berg-Hansen.
– Ofte koster det mer å bo på hotell enn å reise fram og tilbake på dagen, og da velger mange å ta et møte i Bergen på onsdag, reise hjem for så å ta et nytt møte på fredag. I tillegg er valgene mange. En helt vanlig tirsdag er det eksempelvis syv morgenavganger fra Oslo til Stavanger, og ni ettermiddagsavganger hjem igjen. Og mange reisende velger fleksible billetter for nettopp å kunne «flekse» mellom avgangene. 10 prosent flere kjøpte fleksible billetter i 2015 mot 2013. Det å ha fleksible billetter for å kunne endre til en tidligere eller senere avgang, er gull verdt for mange, forklarer Villadsen.
– Jeg forstår behovet hos de jobbreisende godt. Kravet til effektivitet fra arbeidsgiver og et behov for å være hjemme hos familien er viktig. Samtidig må vi ta innover oss at dette miljømessig er en kjempeutfordring. Og utfordringen blir nok ikke noe mindre med tiden fremover, sier Villadsen.
Til tross for at oljesektoren strammer inn, fortsetter andre næringer å reise. Villadsen mener det hviler et stort miljøansvar på næringslivet som være en rollemodell.
– Vi er nødt til å vurdere tiltak som gjør at vi kan reise så miljøvennlig som overhodet mulig. Vi må legge til rette for videokonferanser der det er mulig – og ha en klar formening om når det er hensiktsmessig å møtes og når vi kan ta dette på telefon eller via videokonferanse. Det kan virke rart at dette kommer fra et reisebyrå, men vi må alle ta innover oss miljøutfordringen. Folk vil reise uansett. Vi må derfor ta et ansvar for at folk kan reise mest mulig miljøvennlig, sier Villadsen.