Totalt ble det gjennomført 23 millioner reiser i fjor, en oppgang på seks prosent fra 2016. Antallet utenlandsreiser gikk opp med to prosent sammenlignet med 2016. I penger svidde vi av 180 milliarder kroner på reise – som er en økning på 12 prosent fra året før.
I Statistisk sentralbyrås (SSB) reisetall for fjoråret gikk reisevirksomheten opp med 15 prosent og forbruket på reiser til utlandet opp 11 prosent, viser undersøkelsen.
– Det er en stor økning, og det øker mye mer enn alt mulig annet. Nordmenn prioriterer ferie. Det er viktig for oss, enten det er sol og varme etter en lang vinter eller det er å reise rundt i eget land, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til Aftenposten.
– Etter at kronen ble svakere for noen år siden har flere valgt Norge som ferieland og hatt gode opplevelser med det.
En vanlig norsk husholdning med to gode inntekter vil ha et jevnt over betydelig overskudd til feriereiser når alle de vanlige utgiftene som huslån, strøm og husholdningsutgifter er betalt, mener han.
– Men samtidig er det slik at dette er en post som vil falle betraktelig hvis det skjer noe i familieøkonomien eller i norsk økonomi. Vi må ha et sted å bo og vi må ha mat, da er det ferie og bil som må vike i dårligere tider, sier Gundersen.
Favorittferielandene er Spania og Sverige, med henholdsvis 2,65 millioner reiser og 2,59 millioner reiser. Det er svært gode tall for Sverige – selv om det er bak toppåret i 2013, da det ble foretatt 3,33 millioner reiser dit.
De to landene har holdt seg relativt stabile de siste årene, mens Danmark ser en tilbakegang – med totalt 1,57 millioner reiser.
– Den norske kronen svekket seg mye mot dansk valuta, så jeg er ikke så overrasket over det. Sverige er enda lettere tilgjengelig. At folk reiser mer til nabolandet vårt er helt naturlig. Det er lett å reise dit og det er ikke så dyrt, sier Gundersen.
SSB har også lagt frem satellittregnskap for turisme for 2016. Utenlandske turister brukte da 50 milliarder kroner i Norge. Gundersen tror Norge som ferieland bare blir viktigere, og at reiselivsbransjen kan glede seg over noen gode år.
– Det er en dobbel effekt for norsk reiseliv ved at både utenlandske og norske turister velger å legge ferien hit, sier han og legger til at han er på vei til Tromsø på nordlyssafari.
– For et par år siden hadde jeg kanskje heller reist til Paris for en weekend, men nå velger jeg Nordens Paris helt naturlig. Jeg tror mange nordmenn velger eksotiske reisemål i eget land, det er veldig positivt, sier han.