I fjor var det 197 000 gjester som brukte Airbnb her til lands, og i snitt innbragte det 22 650 kroner i ekstrainntekter for de 7 900 norske vertene.
Det er første gang Airbnb deler sine data om utenlandske gjester til Norge og deres verter, og skal være del av et forpliktende samarbeid med lokale myndigheter. Airbnb ønsker ifølge ledelsen å dele informasjon ikke minst for å bygge forståelse for hvordan tjenesten påvirker et område.
Bruker nærområdet
– Våre tall viser at vi bidrar til økt og mer mangfoldig turisme, og sprer besøkende til nye nabolag i hele Norge, sier Airbnbs Norden-sjef Aja Guldhammer i en kommentar til rapporten, som tar for seg tall for hele fjoråret.
Også reiselivssjef i Innovasjon Norge, Per-Arne Tuftin, stiller seg positiv til deletjenesten.
– Airbnb er et supplement til den tradisjonelle overnattings-industrien og kan ikke sies å være noen trussel, sier han i en kommentar til NRK.
Også NHOs reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold er tydelig på at Airbnb er med og skaper større mangfold i reiselivsnæringen.
– Gjestene har mer å velge mellom, noe som gjør en destinasjon mer interessant, sier hun i en kommentar til NRK.
Totalt utgjorde antall gjestedøgn for norsk reiselivsnæring rundt 30 millioner i fjor. Til sammenligning tilførte Airbnb Norge rundt én million gjestedøgn.
Rapporten basert på data fra fjoråret viser blant annet også muligheten nordmenn med denne tjenesten har til å tjene litt ekstra på hjemmene sine. Den viktigste konsekvensen er imidlertid økt turisme fra hele verden – særlig til mer utypiske områder i landet og i byene.
– Dette gir et løft i økonomien til mange familier og lokale forretninger, ifølge Airbnb.
Rapporten viser også at 205 000 nordmenn brukte Airbnb rundt om i hele verden, og at gjennomsnitts-vurderingen av norske verter var på 4,7, der toppnoteringen er fem.
Andre interessante tall fra rapporten er at 89 prosent av vertene deler primærboligen sin, at gjestene blir i gjennomsnitt 3,3 netter, og at en tredjedel av gjestenes forbruk skjer i nabolaget der de bor.
60 prosent av Airbnbs gjester besøkte også lokale bedrifter basert på anbefalinger fra en vert.
53 prosent av gjestene brukte for øvrig pengene de sparte ved å bruke Airbnb på mat, shopping eller andre opplevelser på stedet.
Mot Airbnb-regulering?
Airbnb og andre deletjenester – som Uber – har med andre ord på kort tid blitt viktige elementer i reiselivet, og vil øke. Det har blant annet ført til sterke reaksjoner fra tilstøtende bransjer som er direkte berørt, blant hotell- og drosjenæringen.
Mange følger derfor spent med hva som nå skjer i Estland, som kan bli det første landet i EU som lovfester deletjenester som Airbnb og Uber.
Den estiske parlamentarikeren Kalle Palling fra det regjerende Reformpartiet la nylig frem et lovforslag om å regulere delings-økonomien. Palling er for øvrig leder av EU-komiteen i den estiske nasjonalforsamlingen Riigikogu.
Blir lovforslaget, som er et tillegg til den eksisterende transportloven, vedtatt, blir Estland det første EU-landet som innfører slike reguleringer.
Forslaget innebærer at private personer kan tilby transporttjenester så lenge visse vilkår er oppfylt. Dette gjelder bestemmelser om at alle bestillinger av tjenestene skal foregå elektronisk, og at kundene kan få oppgitt en anslått pris før det blir inngått en avtale via en app.