De Historiske fikk tross pandemien og store utfordringer for reiselivet 33 henvendelser om medlemskap i 2021. Dette viser at et klynge-samarbeid med fokus på utvikling og digitale verktøy er sterkt ettertraktet.
Det kreves testing ihht. kvalitetsstandard for Historisk Kvalitet og sterke referanser fra markedet for å bli tatt opp som medlem. De følgende fem ble på denne bakgrunn ønsket velkommen i kjeden som nye medlemmer i 2022:
- Hafslund Hovedgård, Sarpsborg
- Aak Hotel – Rauma
- Utstein Kloster & Utstein Kloster Hotell, Mosterøy i Rogaland
- Lindstrøm Hotel, Lærdal
- Villa Åmot, Bygstad i Sunnfjord
De Historiske opplevde i 2021 en formidabel salgsvekst med en økning på 21% i markedet for ferie/fritid (over siste normalår som var 2019) og alle signaler tilsier en videre vekst i dette markedet i 2022. De kunne også notere seg for formidabel vekst som kurs- & konferanseleverandør. Responsen fra bedriftskundene er stor og DHHS ser at denne trenden kommer til å forsterke seg fremover de neste årene.
Hafslund Hovedgård
Hafslund-konsernet har vært stolt eier av Hafslund Hovedgård siden 1898. Hafslund har i sitt eierskap driftet gården med fokus på tradisjoner og kvalitet. Gården var i mange år forbeholdt gjester fra Hafslund-konsernet, men i tråd med endringer i konsernet de siste årene har eier sakte men sikkert gjort gården mer tilgjengelig for andre gjester.
Hafslund Hovedgård er en idyllisk og vakker herregård, som ligger på Hafslund i Sarpsborg, cirka 10 mil fra Oslo. Anlegget og bygningsmassen representerer en svunnen tid i norsk historie, og hovedhuset er et fredet kulturminne. Få norske storgårder er ivaretatt og vedlikeholdt på en så pietetsfull måte. Hovedgården består av flere bygninger i tiknytning til hovedhuset, blant annet et konferansesenter med tilhørende to paviljonger, et stabbur, driftsbygninger med låve og stall, en portnerbolig m.fl. Rundt hovedhuset er det en vakker inngjerdet park, og syd for hovedhuset ligger Hafslundsparken, som er på nærmere 100 dekar og er et av landets mest helstøpte eksempler på park- og hagekunst i barokk stil. Hovedhuset er fra 1762 og ble fredet i 1923. Huset ble oppført etter at det tidligere hovedhuset brant ned i 1757. Bygningsmassen på gården har gjennomgått flere ombygginger og tilbygg, blant annet med restaureringen og ombyggingen av hovedhuset ved arkitekt Arnestein Arneberg i 1936, og etableringen av et moderne kurs- og konferansesenter i 2007. Gården har en lang og spennende historie, og gårdsnavnet nevnes første gang i et brev fra 1344.
Hotel Aak
Hotel Aak med beliggenhet i Rauma har en lang historie som strekker seg tilbake til 1850-tallet, da de skapte en moderne opplevelsesturisme for krevende internasjonale gjester. Grunnlaget var en god lakseelv, spektakulære fjellformasjoner, daler og fjorder. Britene strømmet til Hotel Aak og lot seg begeistre av det behagelige landlivet.
I senere tid var Aak i mer enn 40 år eid av britiske aristokrater, drevet som gård og feriested, styrt fra England. Det er skrevet en egen bok om historien til hotellet.
Hotel Aak har i dag et meget godt renomme og hotellet er et meget godt utgangspunkt for naturbaserte opplevelser i og rundt spektakulære Romsdalen. Hotellet bidrar også for DHHS med en geografisk dekning i Møre og Romsdal som gir et enda bedre rundreise og Kortferie-konsept.
Mat – og drikke konseptet er kjent for å være noe av det besteregionen har å tilby.
Lindstrøm Hotel
Lærdalsøyri er et eldre handelssted som har en nyere del og en vernet trehusbebyggelse på 160 hus. Lindstrøm Hotel ble etablert da Birgithe Martea og Jørgen Chr. Lindstrøm kom til Lærdal i 1845. De drev «Landhandel med forpligtelse til at holde Gjæstgiverie». Etterhvert ble det i tillegg til landhandel og hotel, dampskipsekspedisjon, bokhandel og fiskehandel på Kinn. I 1880 hadde Lindstrøm Hotel ca 100 senger.
Hotellet er et av de eldste og mest særpregede hotellene på Vestlandet med en sterk historie. De to opprinnelige sveitserbygningene og en betong fløy er vernet.
Fra starten var driftsgrunnlaget for hotelldrift og overnatting knyttet til reising på veiene mellom øst og vest. Senere kom også laksefiskere og ble en viktig inntektskilde.
Lindstrøm Hotel fremstår i dag med en spennende blanding av tradisjon og modernitet, både i bygningsmasse og i interiørdetaljer. Den historiske sveitserbygningen har sirlige bygningsdetaljer og historiske dekor-elementer, mens annen del av hotellet har en minimalistisk stil fra 1960-tallet som bærer preg av funksjonalisme.
Hotellet har pent opparbeidede grøntområder mellom og rundt bygningene, med gressplen, sitteområder, hageganger og beplantning som danner helhet mellom hotellbygningene og resten av den historiske delen av Lærdal sentrum.
Hotellet har også åpnet ny restaurant for a la carte med 30 sitteplasser, i tillegg til øvrig restaurantkapasitet.
Utstein Kloster/Utstein Kloster Hotell
Utstein Kloster er landets eneste bevarte middelalderkloster beliggende i spektakulære omgivelser i et fredet kulturlandskap.
Opprettelsen av Utstein Kloster knyttes til Magnus Lagabøte. Han fikk Rygjafylket i len i 1257 og skal i årene etter i stor grad ha holdt til i Stavanger. En har ment at han i denne perioden også startet bygging av en ny kongsgård på Utstein. Etter at faren, Håkon Håkonsson, døde i 1263, ble Magnus konge. Han hadde da ikke lenger bruk for Utstein, og lot Olavsklosteret i Stavanger overta stedet med den påbegynte kongsgården. Imidlertid nevnes ikke dette forhold i Magnus Lagabøtes testamente. Ifølge denne oppfatningen er klosteret på Utstein blitt til omkring midten av 1260-åra som en videreføring av Olavsklosteret.
Gjennom en samarbeidsavtale med klosterets forvalter, Museum Stavanger, kan Utstein Kloster tilby møte- og selskapslokaler i ekte middelalderske omgivelser, med fasiliteter og service av dagens standard. Klosterets historie gjennomsyres også i Utstein Kloster Hotell og er analogt til hvordan mange av våre medlemmer også i dag kombinerer sin sterke historie med nybygg.
Villa Åmot
Villa Åmot er ikke bare et overnattingsted – det er en reise i seg selv hvor målet er å skape unike opplevelser for gjestene i rolige og luksuriøse omgivelser. Oppholdene er all- inclusive, med et dedikert vertskap med lidenskap for hva destinasjonen Sunnfjord har å by på av natur, kultur og møter med lokalbefolkningen.
Gården Åmot har vært i familiens eie siden 1850. Dagens eiere, Steinar Sørli & Yngve Brakstad, har restaurert gården til «fordums prakt», og skapt reiselivsnæring med base i kulturarven og destinasjonen Sunnfjord.
Selve gårdstunet består av fire bygninger, Villaen, Tunhuset, Låven og Eldhuset, og inneholder til sammen 10 dobbeltrom/suiter, åpent kjøkken, salonger, yogarom/møterom og historisk hageanlegg.
Kjøkkenet drives i samarbeid med Øystein Ellingsen, som er eier og daglig leder av Restaurant BARE, Bergens første Michelin stjerne restaurant.
Villa Åmot benytter sertifiserte guider fra det lokale guide firmaet Fjeldfolk.