Oppdag nye feriefavoritter i Sverige
22 % av nordmenn som legger årets sommerferie til utlandet, har blinket ut Sverige som reisemål. Og våre naboer i øst står klare med både velkjente attraksjoner samt en rekke uoppdagede perler.
Ifølge Virkes Reisepuls for 2024, planlegger 49 % av nordmenn som skal ha ferie denne sommeren, å reise ut av landet. 22 % forteller at de har valgt Sverige som feriedestinasjon.
For mange er nok nærheten til Sverige, både den geografiske og den kulturelle, en viktig årsak til at late feriedager tilbringes på den andre siden av Kjølen. Språklige likheter og popkulturelle fellesnevnere som Pippi Langstrømpe og ABBA, gjør at det føles trygt å være nordmann i blågule omgivelser.
I 2016 spurte Visit Värmland og InFact nordmenn hva de setter pris på i Sverige. Dette svarte vi:
- Severdigheter og familieparkene, slik som Liseberg og Gröna Lund
- Prisene, for det er fortsatt mye som er billigere i Sverige
- Det svenske folket, selv om vi liker å terge dem i all vennskapelighet
- Den svenske naturen er en viktig årsak, spesielt for eldre nordmenn
- Svensk gjestfrihet og service, som er verdenskjent, også i Norge
Ikke overraskende topper kjente turistattraksjoner nordmenns liste med gode grunner til å reise østover. Men Sverige har langt mer å by på enn elleville berg og dalbaner og store dyreparker.
Gotland er Østersjøens perle
Ønsker du at Sverige-ferien skal være en god blanding av kultur, natur og avslapping? Da bør du legge turen ut til Gotland, som er Sveriges største øy.
En fergetur fra Fastlandet tar om lag 3 timer. Vel fremme, kan du oppleve den storslåtte middelalderbyen Visby med sin ringmur og pittoreske gater.
Få steder i Skandinavia har like mye sol som Gotland. Du bør utnytte godværsdagene og besøke de idylliske strendene, som byr på krystallklart vann og et unikt landskap med rauker og kalksteinsklipper.
Ønsker du en aktiv ferie, er Gotland-menyen variert. Den består av alt fra sykling, golf og fotturer til kajakkpadling og dykking.
Ikke glem å besøke de sjarmerende tettstedene på øya, slik som Katthammarsvik, og bli begeistret av lokalt kunsthåndverk og lokal mat. Du må ikke reise fra øya før du har prøvd en saffranspannkaka.
For mer informasjon, besøk Gotland.com.
Svensk festivalsommer
På begynnelsen av 2000-tallet hadde norske festivalentusiaster lite å velge mellom. Siden da har antallet musikkfestivaler vokst i rekordfart.
Sverige har hatt en lignende utvikling. Den svenske festivalsommeren 2024 er stor og allsidig. Har du gått lei av de samme ansiktene i de samme omgivelsene på de norske festivalene? Hvorfor ikke vende nesen østover og oppleve noe nytt?
Dette er noen av festivalene du kan besøke denne sommeren:
Sweden Rock i Sölvesborg, 5–8 juni
Klassisk heavy metal og ny rock i skjønn forening på et idyllisk festivalområde beliggende på Østersjøens bredd. Årets line-up består av navn som Journey, Judas Priest, Alice Cooper, The Hives og norske Dimmu Borgir.
STHLM Fields i Stockholm, 28 juni – 7 juli
STHLM Fields er en serie konserter i Stockholmsområdet. Her møtes både ungt og gammelt; blant årets artister finner du både Toto og Doja Cat. Også Norske Astrid S skal stå på den svenske scenen i løpet av disse dagene.
Svenska Dansbandsveckan i Malung, 14–20 juli
Det skulle bare mangle om ikke dansebandmusikkens hjemland har en egen dansebandfestival. Og for en festival det er! Hver kveld, i 7 dager til ende, samles mange tusen danseglade for å svinge seg til musikken fra flere titall danseorkestre. Rune Rudberg og Anne Nørdsti er de norske representantene på årets festival.
Storsjöyran i Östersund, 26–28 juli
Storsjöryan er en av Sveriges største og eldste festivaler. Siden 1983 har hundrevis av artister underholdt utallige festivalgjengere i den Jämtlandske hovedstaden. Festivalen har en tydelig svensk profil, og dette året står blant andre Eurovision-vinner Loreen, Zara Larsson, Lars Winnerbäck og The Wannadies på scenene.
Fjellvandring i Sverige
Nordmenn er glad i seige vandringer i den norske fjellheimen. Hvorfor ikke prøve nye høydedrag og velge de svenske fjellene denne sommeren?
Også svenskene har sin egen turistforening. Den Svenska Turistföreningen er, blant annet, ansvarlig for driften av 44 fjellhytter som er plassert med passelig avstand langs store deler av den fjellkledde grensen mot Norge. I tillegg eier foreningen flere Fjällstationer, som er mer hotell enn hytte.
Foreningen har også ansvaret for de mange stiene du kan benytte på turene i fjällhöga nord. Stiene er merket og strekker seg nesten uavbrutt fra grensesjøen Grøvelsjøen nært Femundsmarka i sør til Abisko nasjonalpark i nord, som ligger på høyde med Narvik.
Du kan lese mer om svensk fjellvandring på Turistföreningens nettsider.