Midt i naturen
Hellas’ morfologiske mangfold og uendelige naturressurser, kombinert med sin unike kultur og tradisjon, skaper en sjelden blanding av bilder og opplevelser der elskere av det autentiske vil glede seg over naturens velsignelser. Ta del i den kreative prosessen med et gårdsopphold som går utover den kjente reiseopplevelsen. Lev de greske skikkene på landsbygda. Bli ett med naturen og Hellas’ tradisjonelle måte å leve på som bonde.
Foto: GNTO/P. Merakos
Se mer: BesøkHellas – Agriturisme
Høsting av oliven
Den greske landsbygda venter på å avsløre sine hemmeligheter for uvitende besøkende og velinformerte naturelskere.
Høstaktiviteter setter tonen, og besøkende er velkomne til å delta i denne feiringen av landet.
Oliven, Foto: GNTO/Tsafos
Hjelp med å plukke oliven ved hjelp av en rekke gamle høstingsteknikker, og med å transportere dem til en tradisjonell olivenpresse; initier deg selv i den tradisjonelle kunsten å utvinne den dyrebare oljen ved å besøke en Visitable Oljemølle!
I dag har spesielle agroturismeenheter åpnet opp på steder som Evia, Lesvos, Kreta, Kalymnos, Paros, Kefalonia, Kalamata, Kythira, osv. Disse gir gjestene muligheten til å hjelpe med olivenhøsten som en del av en tur der de også opplever områdets severdigheter og livsstil.
Se mer: BesøkHellas – Tradisjonell Høsteaktivitet
Olivemuseer i Hellas
Besøk olivemuseene over hele landet og bli kjent med historien til oliventreet og dets utbredte dyrking i Middelhavsområdet. Lær om den avgjørende betydningen av olivenolje i et sunt kosthold og dens tilknytning til gresk kultur. Museumsutstillinger omhandler dyrking, høsting og produksjon av olivenolje, plukking av bordoliven, og det er også en utstilling av oljebaserte kosmetikkprodukter.
I hjertet av Laconia-distriktet, en av de viktigste områdene for produksjon av olivenolje i landet, kan du besøke Museet for Oliven og Gresk Olivenolje i Sparta, som er lokalisert på områdene til det gamle elektrisitetsselskapet. Gjennom utstillingene vil du få en reise gjennom kulturen, historien og teknologien knyttet til behandlingen av oliven og produksjonen av olivenolje i greske områder fra førhistorisk tid til tidlig på 1900-tallet.
Museet for Oliven og Gresk Olivenolje, Sparta, Foto: GNTO/Arkiv
Se mer: BesøkHellas – Olivenoljemuseer
Tradisjonell vindruhøsting
September er tradisjonelt måneden for vindruhøsting i Hellas, og det har vært en familiesak i lang tid, da hvert medlem av familien, naboer og venner jobber hardt for å fullføre dette krevende jordbruksarbeidet. Neste gang du besøker Hellas, planlegg på forhånd og opplev denne gamle tradisjonen og hjelp til med druehøsten for å lage vin eller tsipouro.
Naousa, Foto: GNTO/Dalamaras, Merakos
Se mer: BesøkHellas – Tradisjonell druehøsting
De viktigste greske druesortene
Vinproduksjonen i Hellas har vært – og fortsetter å være – en av de største, viktigste og mest imponerende vinproduksjonene i verden. Ikke bare nytes de av de heldige lokalbefolkningen, de greske vinvariantene eksporteres også til internasjonale markeder, når fjerne sivilisasjoner og får ros, anerkjennelse og flere priser. Bortsett fra de fremadstormende greske variantene og deres flaggskip (Assyrtiko, Moschofilero, Agiorgitiko og Xinomavro), er det også praktisk talt hundrevis av andre greske druesorter.
Naousa Viner, Foto: GNTO/P. Merakos
Se mer: BesøkHellas – De viktigste greske druesortene
Dionysos’ gaver
Tradisjonen med vinproduksjon er lang og rik i Hellas, slik det er i alle middelhavsland. Vin – gaven fra guden Dionysos – er knyttet ikke bare til de greske spisevanene, men også til religiøse og populære tradisjoner knyttet til deres kulturarv.
Lakonia, Foto: GNTO/P. Merakos
Mye som silke i gamle dager, følger vinproduksjon spesielle ruter som går gjennom de viktigste vinområdene og vingårdene. På disse rutene blir du invitert til å smake på lokale økologisk dyrkede viner som produseres i begrensede mengder, noen av dem har vunnet priser i internasjonale konkurranser. Besøk lokale vingårder for å bli kjent med vinproduksjonsprosessen som vil hjelpe deg med å sette pris på dette dyrebare produktet.
Naousa Viner, Foto: GNTO/P. Merakos
Se mer: BesøkHellas – Vinrutene i Hellas
Tsipouro & tsikoudia
Tsipouro, tsikoudia og raki er alle den samme brennevinsånden, og i motsetning til ouzo, er de druedestillater. Det antas at tsipouro oppsto på 1300-tallet på Athosfjellet før det spredte seg til resten av Hellas. Tsipouro kan også inneholde anis, noe som gjør den søtere – mer vanlig i nordlige Hellas, spesielt i regionene Thessaly og Epirus. Ikke gå glipp av å besøke en ekte tsipouradiko (som betyr små restauranter som serverer tsipouro og meze-retter). De beste finnes i Volos, hvor du kan bestille en 200 ml flaske tsipouro og få en gratis tallerken med fristende mezedes.
Foto: GNTO/Arkiv
Se mer: BesøkHellas – Tsipouro, tsikoudia og raki
Høsting av krokus. Bli en del av et mirakel!
Krokusen (safran) dyrkes systematisk og vokser under den greske solen i et unikt område som omfatter mange små landsbyer i Kozáni-prefekturet, kalt Krokohória (= krokuslandsbyene). Høsten er den perfekte tiden å tilbringe noen dager i Krokohória og oppleve den unike opplevelsen av å høste den dyrebare krydderet, som faktisk er prosessen med å trekke stigmas fra nylig høstede blomster og deretter legge dem ut til tørking. Det finner sted mellom slutten av oktober og begynnelsen av november.
Høsting av krokus, Kozani, Foto: GNTO/Arkiv
Se mer: BesøkHellas – Høsting av krokus
Den røde safranen fra Kozani (Krokos Kozanis PDO) er eksklusiv for regionen og har blitt anerkjent som et beskyttet opprinnelsesbetegnelse (PDO)-produkt av Den europeiske union siden 1999. Safran er et av de dyreste krydderne i verden; det brukes i en rekke retter i ostproduksjon og pastaproduksjon.
Krokus, Foto: GNTO/P. Merakos
Se mer: BesøkHellas – Tradisjonelle produkter
Mastiklandsbyer
Landsbyer laget av mastik?
Avslør den fantastiske verdenen av mastiklandsbyer på øya Chios (Mastihohória) – en befestet landsbykompleks av enestående skjønnhet. Landsbyenes eksistens er uløselig knyttet til den verdifulle krystalltåren som produseres av mastiktreet som bare vokser i den sørlige delen av øya. Genoveserne bygde dette komplekset for å gi ly til familiene som bodde der og dyrket mastik.
Chios, Mesta, Foto: GNTO/Filippini
I dag har bare 24 mastiklandsbyer stått tidenes prøve, siden mange av dem ble ødelagt av den katastrofale jordskjelvet som fant sted i 1881. Noen festningsbyer er fortsatt intakte, som Mestá, Pirgí, Olýmpi, Kalamotí, Véssa, Patriká, Vounó, Eláta og Kiní, og danner imponerende middelalderske bosetninger.
Mastik, Foto: GNTO/Baltatzis
Nyt en kopp kaffe på den sentrale plassen og opplev vennligheten til lokalbefolkningen, som gjerne vil lære deg hvordan mastik produseres i henhold til en gammel praksis som har blitt fulgt i 2500 år!
Se mer: BesøkHellas – Mastiklandsbyer.
BesøkHellas – Tradisjonelle produkter
Nyt tradisjonelle godsaker og lokale spesialiteter
Vintersolen i Hellas er den perfekte muligheten for en flukt til vinterferiesteder eller andre drømmeaktige steder som prikker fastlandet. Utendørsaktiviteter, den forfriskende friske luften, romantiske turer i byer og landsbyer vil definitivt gi deg appetitt på en fint tilberedt lokal rett uansett hvor du velger å reise. Så velg ditt bord på den lokale tavernaen og gjør deg klar for å nyte tradisjonelle godsaker og lokale spesialiteter ved sprakende peisen!
Foto: GNTO/S. Antimanto
Kozanicuisine, ostepai kixi, Foto GNTO/Arkiv
Se mer: BesøkHellas – Tradisjonelle retter om vinteren