Så, hva er greia med Estlands kulinariske underverker? Jo, det er den perfekte blandingen av tradisjon, innovasjon og miljøvennlig mat. Fra Michelin-restauranter til tradisjonelle spisesteder med fokus på smaken av skog er Estland ledende innen bærekraftig gastronomi. Det er her tradisjon møter moderne trender, og hvert måltid forteller en historie.
35 estiske restauranter har fått plass i MICHELIN-guiden for 2024, og tre har fått den prestisjetunge grønne MICHELIN-stjernen for engasjementet sitt for miljøvennlig praksis.
Her er fem grunner til at Estland bør være på din kulinariske kisteliste!
- Bærekraftige og grønne smaker
Estland er i forkant når det gjelder miljøbevisste spisesteder. Med Green Key-sertifiserte opplevelser og Green Michelin-anerkjennelse legger landet vekt på bærekraftig praksis, innkjøp av lokale og økologiske ingredienser og støtte til småskala matprodusenter. Utforsk den kulinariske scenen gjennom en miljøvennlig linse mens du opplever lokalt dyrkede råvarer.
Smak på lokal håndlaget gin, håndverksøl og -sider, eller følg den estiske Wine Trail.
Junimperium Distillery var det første håndverket gin-destilleriet i Estland. Her tilbys det omvisninger og smakfulle cocktailer laget med selskapets prisbelønte gin i Tallinns Telliskivi-område, noe som gjør det til et perfekt stoppested før en kveld på byen.
Tohi Distillery, en moderne virksomhet 35 minutter fra Tallinn som ligger i lokalene til det historiske vodka-destilleriet Tohisoo Manor.
Põhjala Brewery and Tap Room tilbyr omvisninger og deilig mat i Tallinns trendy Noblessner-distrikt.
Purtse Brewery ble grunnlagt av tre venner som bestemte seg for å brygge øl i Purtse Castles gamle smie. Prøv hele utvalget deres av øl i det koselige smakerommet Mekituba.
Pihtla Brewery, det eldste håndverksbryggeriet i Estland, har vært i drift siden 1990. Det er kjent for å produsere Saaremaas spesielle hjemmebrygg, som øyboerne har drukket i århundrer.
KODAS bruker frukten fra sine 9000 epletrær til å produsere håndlagd sider, musserende viner og alkoholfrie drikker.
På The Wine Trail blir du kjent med vinproduksjonens hemmeligheter, får møte produsentene og, selvfølgelig, smake på lokal vin sammen med egnet mat, unik stemning og historier.
- Autentisk estisk mat og tradisjoner
Estisk mat er gjennomsyret av kulturarv og gjenspeiler en tilknytning til landet og folket. Mettende retter som svart brød, potetbaserte måltider og tradisjonelle meieriprodukter gir et innblikk i landets landbruksfortid. Hver matbit er en reise inn i Estlands rike historie, med mat som et symbol på folkets motstandskraft og kreativitet. Kulinariske tradisjoner møter moderne trender, og hvert måltid forteller en historie.
- Rimelig gourmetmat og Michelin-anerkjennelse
Estland har de siste årene markert seg på det globale kulinariske kartet med restauranter som har fått Michelin-stjerner og Bib Gourmand-status. Disse etablissementene blander tradisjonelle smaker med moderne teknikker og løfter matopplevelsen til nye høyder. Enten du er ute etter haute cuisine eller godt, gammelt håndverk, vil Estlands matscene gjøre inntrykk. Og det beste av alt er at det er mye rimeligere å spise ute her enn i Norge!
Her finner du et utvalg av Estlands beste restauranter:
https://visitestonia.com/en/the-best-restaurants-in-estonia-according-to-the-michelin-guide
https://visitestonia.com/en/falstaff-guide-best-restaurants-in-estonia
- Supermat fra skog og mark
Selv med påvirkning fra internasjonal mat har det estiske kjøkkenet beholdt et særpreg takket være rene, lokale elementer. Denne «supermaten» er fersk fra skog og mark, full av vitaminer og rik på farger.
Estlands naturlige landskap gir en overflod av sesongbaserte ingredienser, spesielt om høsten. Jakt på bær, sopp og urter er en elsket tradisjon som lar deg oppleve naturens overflod på egen hånd. De ville smakene finner veien til både hjemmelaget mat og eksklusive retter, og de reflekterer en dyp forbindelse mellom mat og miljø.
- Øysmaker
Estlands øyer, som Saaremaa, Muhu og Ruhnu, er kulinariske tilfluktssteder som spesielt våkner til live i de varmere månedene, da de tilbyr ferske og unike lokale smaker. Øyene var isolert frem til etter den sovjetiske okkupasjonen, men har nå blåst liv i og gjenskapt reiselivsnæringen med utgangspunkt i bærekraftige standarder. Når du planlegger reisen din, vil du finne forskjellige sertifiserte økoturismesteder, som du kjenner igjen på den grønne nøkkelen og EHE-kvalitetsmerket.
Turen fra fastlandet til Saaremaa går gjennom Muhu. Stedet er i seg selv verdt et stopp, ikke minst restauranten Alexander på Pädaste Manor, den eneste øyrestauranten som er anbefalt av MICHELIN-guiden.
Som MICHELIN-guiden sier, er Muhu «et sted hvor tiden har – og fortsetter å – stå stille, både på grunn av den avslappede stemningen og det at den fremstår uberørt av omverdenen».
En annen opplevelse du bør få med deg på øya Muhu, er nybakt svart brød. Dette mørke rugbrødet er laget med surdeig og har en sentral plass på nesten alle bord i Estland. I over et tiår har «Muhu leib» vært merket å slå.
Saaremaa er Estlands største øy og større enn hele landet Luxembourg. Saaremaa er kjent for sin kvalitetsdrikke og små matprodusenter. Prøv håndlaget gin eller håndverksøl på Estlands eldste mikrobryggeri, og prøv nyrøkt fisk.
Bli kjent med lokale, sesongbaserte ingredienser og ville skogssmaker, og nyt øyspesialitetene som endrer seg med årstidene. Enten du besøker en Michelin-stjernerestaurant eller høster av Estlands natur, er forbindelsen mellom mat, natur og arv alltid til stede.
Velkommen til Estland!!