ESTISK MAT
De siste par årene har Estland virkelig gjort seg bemerket i gastronomiens verden. Estiske kokker er høyt verdsatt internasjonalt, og influensere på sosiale medier har pekt på Estland som den neste store matdestinasjonen. Det er også slik landet velger å markedsføre seg. Hvorfor er det slik?
Estere har alltid vært jordnære folk og har beholdt kunnskapen om hvordan de kan bruke skogene og engene som sine hager og åkere. Revolusjonen kjent som det nye nordiske kjøkkenet har oppmuntret esterne til å by verden på sine egne mattradisjoner, mat slik de alltid har nytt den. I et land hvor over halvparten av landarealet er skog – skoger som fort minner om brødrene Grimms eventyr – er ville urter, sopp, bugnende skogsbær og vilt som villsvin, bjørn og bever en naturlig del av menyen. Og ikke nok med det, estiske råvarer anerkjennes for å være blant de minst forurensede i verden. Vel verdt et utropstegn!
Les mer om den lokale maten her.
5 KLASSISKE MATRETTER DU ANTAKELIG IKKE KJENNER TIL
De fleste estiske rettene kommer fra et annet land. Estland har adoptert retter fra Tyskland, Sverige, Danmark, Russland og gudene vet hvilke andre land, kanskje til og med Narnia. Problemet er at adopteringsprosessen roet seg veldig ned da poteter og kjøtt ble tilgjengelig. Estisk mat er enkel, sesongavhengig og lages med lokale ingredienser. Ettersom estlendere var bønder under føydalismen, ble de tradisjonelle rettene laget av ting som ble slengt sammen. Det var rett og slett ikke noe annet å spise.
Hvis du spør en estlender hva slags mat man bør prøve, er svaret vanligvis surkål, gelékjøtt og blodpølse. Ja, estisk mat høres dyster ut, og det virker som nesten som hver dag er halloween. Foruten disse superstjernene på det estiske kjøkkenet er det også en haug med uoppdagede og rare, men likevel smakfulle ting å prøve. Noen av disse er høyt verdsatt av turister, mens andre bare er elsket av lokalbefolkningen.
Her er en liste med estiske retter som sjeldent blir nevnt.
TRADISJONELLE LOKALE RESTAURANTER
Det finnes massevis av restauranter som tilbyr moderne gourmettolkninger av det estiske kjøkken, men hvis du vil ha ekte oppskrifter slik de var ment å nytes, bør du sjekke de tradisjonelle restaurantene. De serverer tradisjonelle retter som surkål og kama, laget med gamle metoder i nostalgiske omgivelser året rundt.
Den middelalderske restauranten Olde Hansa er også hjemmet til en rik handelsmann. Her kan gjestene nyte deilig, autentisk mat og drikke fra Hansa-epoken og høre autentisk musikk, og betjeningen er alltid vennlig. Alle rettene på menyen, inkludert alle viltdelikatessene, lages ved hjelp av oppskrifter og metoder fra 1500-tallet. Det er også middelalderske musikere som spiller for gjestene hver kveld bortsett fra på mandager.
Du kan finne alle de 10 beste her.
RETTER Å PRØVE OM HØSTEN I ESTLAND
Estisk mat er veldig avhengig av landets fire unike årstider. Høsten er en flott tid å besøke landet på hvis du vil prøve mat som kommer direkte fra skogen, gården eller åkrene. Om du ikke kan reise i løpet av denne fargerike årstiden, er likevel ikke alt håp ute. Mange matvarer som høstes om høsten, blir røkt, syltet og bevart slik at de kan nytes hele året rundt.
Estisk mat bruker ferske, lokale ingredienser. Gjengangere som rugbrød, ost og sild går godt sammen med de sesongbaserte produktene. Om høsten drar estlendere til skogen for å samle sopp, ville dyr som elg havner på bordene, epler blir plukket i frukthager og rotgrønnsaker blir trukket opp. Det som ikke kan serveres ferskt, blir bevart og nytes gjennom vinteren takket være metoder som salting eller marinering. Bevaringsmetoder fra før kjøleskapet ble utbredt på 1930-tallet, er fortsatt populære den dag i dag.
Finn ut mer her.
KOMMENDE ARRANGEMENTER
Christmas Fam trip: 11.-14. December 2023
Interessert i å delta? Kontakt Lisa:
Lisa Pascall, trade-kontakt, Visit Estonia
Mob: +45 2729 4336
Email: [email protected]
www.visitestonia.com
www.visitestonia.com/en/forthetrade