Etter det Ntb kjenner til, foreslår regjeringen å styrke satsingen på reiseliv med rundt ti prosent, nærmere bestemt 25 millioner kroner. Av disse foreslås 15 millioner kroner avsatt til å etablere en ny insentivordning for å restrukturere og effektivisere reisemålsselskapene i landet.
 Vi har rundt 300 destinasjonsselskaper i Norge, det er altfor mange. I praksis betyr det mange små fagmiljøer der mye av ressursene går til å dekke faste kostnader som kontorhold og administrasjon, sier nærings- og handelsminister Trond Giske til Ntb.
Giske ser for seg en reduksjon til femÂseks store, regionale paraplyorganisasjoner med noen få reisemålsprosjekter hver seg.
Bransjen i bresjen
Giske får støtte fra NHO Reiseliv, som representerer rundt 2500 aktører i bransjen.
 Šredusere antall reiselivsselskap var hovedpunktet i reiselivsstrategien som kom etter påsken, så en oppfølging av dette er en seier for oss og noe vi har kjempet for lenge. Vi presenterte en rapport i mai 2011 som viste at altfor mye av tiden hos reiselivsansatte går med til å finansiere egen lønn og for lite ressurser går ut i markedet, sier Kristin Gyldenskog, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i NHO Reiseliv.
Ifølge Giske skal effektiviseringen føre til at dagens ressurser i større grad brukes til markedsføring av reisemål i Norge. Han oppfordrer regioner, kommuner og reiselivsbransje til å sette i gang med omstrukturering.
Ikke fornøyd med resultatene
Siden 2005 har regjeringen nær tredoblet reiselivsbevilgningene. Giske er ikke helt fornøyd med resultatet av satsingen.
 Økte bevilgninger har bidratt til at norsk reiselivsbransje har klart seg brukbart, men ikke godt nok. Tross finanskrisen er reiseliv en stor og voksende bransje på verdensbasis, og vi har ikke sett en andelsøkning på det internasjonale marked som man kunne forvente av en så massiv satsing. Vi ser et behov for å bruke framtidige midler mer resultatorientert, sier Giske.
Han påpeker at det norske kostnadsnivået gjør at vi må være oss svært bevisst hva Norge skal markedsføre, hvem det skal rettes mot og hvordan stabiliteten sikres for næringen.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 05.10.2012 klokken 09.10