Ett av ti årsverk i Fastlands-Norge var tilknyttet reiselivsnæringen i fjor. Det betyr at det totalt gikk med 223 000 årsverk for å holde hjulene i gang i norsk reiselivsnæring i 2011.
Næringens totale verdiskaping, 136 milliarder kroner, tilsvarer 6,5 prosent av Fastlands-Norges bruttonasjonalprodukt, viser beregninger foretatt av NHO Reiseliv og NHO.
Nesten halvparten av næringens verdiskaping, 67 milliarder kroner, var knyttet direkte til reiselivet. Underleverandører sto for resten, 69 milliarder kroner.
Tallene overrasket Thon
Olav Thon var også i går iført sin røde lue da han kom til Stortinget for å høre tallknusere i NHO vise at norsk reiselivsnæring er viktig og liv laga, melder Ntb.
 Jeg er nesten forundret over at reiseliv gir god lønnsomhet, bemerket eiendomsmagnaten, stor også innen hotell- og restaurantdrift, da han fikk høre at lønnsomheten i norsk reiselivsnæring er god sammenlignet med andre sektorer i norsk økonomi.
Thon, som også eier flere hoteller i distriktene, fortalte at mange av disse kjemper hardt for å overleve.
 Min erfaring er at det kan være fullt belegg i sesongene og visse dager, men ingen gjester ellers. Det går, fordi jeg har noen kroner i baklomma, bemerket Thon, som er kjent for å ha tro på naturbasert reiseliv.
Etter hvert er han kommet til at det ikke er mulig for distriktshotellene å gjøre seg mer attraktive uten at det etableres andre fasiliteter i tilknytning  fasiliteter som folk vil besøke.
Mer optimistisk Ringnes
Christan Ringnes, eiendomsutvikler med interesse for restaurantdrift også han, erklærte seg mer optimistisk enn Olav Thon.
 Men det er fordi jeg ikke slåss mot tyngdekraften. Også jeg er enig i at høyfjellshotellene er en døende bransje, bemerket Ringnes og la ikke skjul på at han har større tro drift i de store byene.
 Der er belegget jevnere. Slår det feil innimellom, vil det rette seg med befolkningstilveksten, sa han ifølge Ntb.
Det som bør gi grunn til bekymring, ifølge Ringnes, er at det ikke er flere internasjonale gjester som overnatter her i landet nå enn i 1993. Nordmenn står for veksten i antall hotellovernattinger, til tross for stor satsing internasjonalt.
Politikerne som var til stede under presentasjon fikk med seg at Ringnes avsluttet sine betraktninger med tunge sukk over avgiftsnivået på alkohol.
 Det er uforståelig dyrt å drikke en øl i Norge, og helt uforståelig dyrt for utlendinger, sa han.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 09.05.2012 klokken 09.40