Som for de siste år, er det tre forhold som har påvirket 2011-resultatene  og som også gjelder for 2012:
* Den usikre økonomiske situasjon i deler av Europa påvirker den utenlandske trafikken til Norge negativt.
* Strukturelle endringer i markedet fører til økt polarisering mellom de største byene og resten av Norge. Det er betydelige forskjeller i lønnsomheten for disse to gruppene av hoteller.
* Betydelig økt kapasitet gjennom mange nye hotellrom  særlig i byene  de to siste årene og det kommer også mange nye rom i 2012 og 2013.
I rapporten står det at driftsresultat 2 (før leie og finanskostnader) var i gjennomsnitt 32,0 prosent, mens driftsresultat 3 (ÂbunnlinjenÂ) i snitt var på 4,1prosent. Men det er altså store forskjeller mellom hotellgruppene fordelt etter størrelse og beliggenhet. Store hoteller har i gjennomsnitt vesentlig bedre lønnsomhetstall enn små. Tilsvarende har by- og flyplasshoteller vesentlig bedre lønnsomhet enn distriktshoteller.
Færre i minus
Andelen hoteller i undersøkelsen med Ânegativ bunnlinje (driftsresultat 3) har falt fra 36 prosent til 35 prosent, men er fortsatt høy.
Det er først og fremst de typiske distriktshotellene som sliter. Lønnsomhetsindikatoren revpar (inntekt per tilgjengelig rom) for denne hotellkategorien var om lag 18 prosent lavere enn gjennomsnittet for Norge og hele 37 prosent lavere enn for byhotellene. Dette betyr tilsvarende lavere prosent losjiinntekt, dersom man sammenligner et gjennomsnittlig distrikts- og byhotell.
Skrevet av Stein Arild Iglebæk 09.05.2012 klokken 06.25