– Det er helt tydelig at de som reiser mest som før bor i hovedstaden. Der har 80 prosent vært i utlandet etter at pandemien brøt ut i 2020. Kun 52 prosent fra Vestfold og Telemark har vært utenfor landegrensene i løpet av de siste drøye tre årene, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.
Tallene kommer fram i en fersk undersøkelse Norstat har utført for Frende.
Slik er fylkesoversikten
Så mange prosent har ikke vært i utlandet siden før pandemien:
- Vestfold og Telemark – 48 prosent
- Innlandet – 46 prosent
- Nordland – 44 prosent
- Møre og Romsdal – 43 prosent
- Trøndelag – 40 prosent
- Rogaland – 40 prosent
- Vestland – 38 prosent
- Agder – 38 prosent
- Troms og Finnmark – 36 prosent
- Viken – 33 prosent
- Oslo – 20 prosent
– Det er store forskjeller mellom fylkene, men Oslo skiller seg helt klart ut. Det er tydeligvis mange reiselystne mennesker som bor der, men at det skulle være så store forskjeller hadde jeg ikke trodd. Det handler kanskje om nærhet til rimeligere direkteruter med fly, sier Lassen.
Slik svarer ulike aldersgrupper
Kvinner og menn er omtrent like reiselystne, viser undersøkelsen. Det er heller ikke store forskjeller mellom de ulike aldersgruppene. Det er de i 40-årene som i størst grad har holdt seg i Norge siden mars 2020 (39 prosent), mens de som er i 50-årene har reist mest (33 prosent har forblitt i Norge).
Er mer i Norge enn tidligere
Frendeundersøkelsen har også spurt nordmenn om de er mer i Norge nå enn før pandemien. Halvparten svarer ja.
– Mange fikk nok opp øynene for Norgesferie i løpet av pandemien. I undersøkelsen vår svarer 1 av 3 at de kutter i reiser og ferier i år. I sommer er vi spente på å se hvordan nordmenn reagerer. Om de fleste skal til sol og badeferie i varmere strøk, eller om nye reisevaner og høye priser får flere til å velge hjemlandet, sier Lassen.