Hvert år utnevner EU-kommisjonen en europeisk by til miljøhovedstad. Utmerkelsen tildeles byer som har vist resultater innen bærekraftig utvikling og grønne initiativ.
Allerede forrige høst ble det bestemt at Estlands hovedstad Tallinn blir Europas miljøhovedstad 2023 (European Green Capital), etter finalen mot polske Kraków, bulgarske Sofia og svenske Helsingborg. Som en av de best bevarte middelalderbyene i Europa, med en plass på UNESCOs verdensarvliste, kjennetegnes Tallinn av en rik kultur, en livlig bykjerne og offentlige grøntområder. Tallinn imponerte den internasjonale juryen med en systematisk fremgangsmåte for grønn styring og sammenkjedede strategiske mål som gjenspeiler ambisjonene i European Green Deal og FNs mål for bærekraftig utvikling.
Tallinn har over 2100 hektar med vernede områder, deriblant naturreservater, parker og til og med en øy. De vernede områdene med biologisk mangfold dekker cirka 20 prosent og de grønne områdene 65 prosent av byens areal. Siden begynnelsen av 2022 har Tallinn ledet det europeiske nettverket for bærekraftige byer og gjennomført FNs mål for bærekraftig utvikling på lokalt nivå. Etter en folkeavstemning i 2013 ble Tallinn den første byen som innførte gratis kollektivtrafikk for alle sine innbyggere.
I løpet av året som miljøhovedstad ligger Tallinns hovedfokus på biologisk mangfold, reduksjon av byens karbonavtrykk og en prinsippbasert bærekraftighetsforvaltning. Målet er å involvere lokalsamfunnet i Tallinn i byutviklingen, finne muligheter for å støtte og gjennomføre grønn innovasjon, utvikle karbonnøytral mobilitet, sirkulær økonomi, samt å hjelpe byens innbyggere å bedre forstå viktigheten av miljøvern. Dessuten har mange estlandske destinasjoner vunnet utmerkelser for sine miljøtiltak. I oversikten Green Destinations 2021 ligger seks av verdens hundre mest bærekraftige destinasjoner i Estland.