Regjeringens bevilgning sikrer at det planlagte grunnarbeidet for det nye museet kan starte så raskt det er praktisk mulig. For museumsdirektør Håkon Glørstad er dette er gode nyheter, men utfordringer gjenstår. Bakgrunnen er at prislappen på Vikingtidsmuseet er høyere enn det som opprinnelig ble beregnet. Selv om Regjeringen øker rammen, må byggeprosjektet derfor redusere kostnader med 300 millioner kroner.
– Vi er glade for at prosjektet ikke stopper opp. Regjeringens avgjørelse gjør at arbeidet med å sikre den unike kulturarven kan fortsette med full styrke. Men dessverre får kravene om budsjettkutt store negative konsekvenser for museets ambisjoner om å være et verdensledende museum om vikingtid. Spesielt rammes tilbudene rettet mot barn, unge og Oslos befolkning. Vi stiller spørsmål om kuttene kan forsvares når man ser hvor store negative konsekvenser de har, sier Håkon Glørstad.
Fjerner mange tilbud
Manglende fullfinansiering innebærer trolig at deler av museet vil bli stående som ubenyttet råbygg når dørene åpner i 2026. Dermed vil en rekke tilbud forsvinne eller bli reduserte. Her er noen av konsekvensene:
- Museets planlagte kafé og restaurant erstattes med en kiosk.
- Arealer for skoleundervisning blir ikke ferdigstilt.
- Museumsparken og uteserveringen blir ikke noe av.
- Arealer for nye og aktuelle utstillinger forsvinner.
- Auditoriet og kino blir ikke ferdigstilt
- Forskningslaboratorier der publikum kan møte forskere blir satt på vent.
- Rom for konservering av vikinggjenstander blir ikke ferdigstilt.
- Verksteder for utstillingsarbeid blir droppet.
- Museet må driftes uten kontorlokaler og arbeidsplasser.
- Det planlagte forskningssenteret på museet må droppes.
– Det er et paradoks at innsparingene ikke er mer enn 300 millioner kroner når konsekvensene blir så omfattende. Vi må spørre om ikke staten hadde vært bedre tjent med en fullfinansiert løsning. Ved å stykke opp finansieringen risikerer man en høyere totalpris, og redusert mulighet til å ta inn gevinsten av statens investering. Det er beklagelig når Staten investerer så mye som den gjør i dette prosjektet, sier Glørstad.
– Vikingskipene på Bygdøy har i mange år vært Norges desidert best besøkte museum. Ambisjonene for det nye museet har vært å skape en ny verdensattraksjon, noe som vil ha stor betydning for merkevaren Norge, Oslos turistnæring og inntektene til staten. Det er synd at Regjeringen ikke forplikter seg til en økonomisk ramme som umiddelbart sikrer samfunnsmålet og effektmålene som Stortinget har vedtatt, sier Håkon Glørstad.
Kan bli en dyrere løsning
Regjeringen bevilger rundt 3,1 milliarder kroner til det nye museet, der sikring av vikingtidssamlingen og publikumsopplevelser i utstillingsområdene prioriteres. Noen av tilbudene som forsvinner vil kunne realiseres på et senere tidspunkt.
– Prosessen Regjeringen legger opp til, skaper dessverre usikkerhet for byggeprosjektet. Noen av funksjonene kan realiseres på et senere tidspunkt, men i realiteten legges det opp til et løp som fort blir bli dyrere enn det som opprinnelig planlagt, sier Glørstad.