– Dette er blodig urettferdig og reflekterer ikke smittesituasjonen i kommuner som Geilo og Hemsedal. Dette kommer til å svi for skidestinasjonene som mistet påsken i fjor, og som nå risikerer å tape enda en påske med full skjenkestopp, stengte spisesteder og butikker. Nedstengingen er katastrofal for reiselivet og hele næringslivet i hyttekommunene som er helt avhengig av inntektene fra påsketuristene, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
– Skidestinasjonene har hatt skigjester i både jule- og vinterferien og mange på hyttekontor, uten økt smitte fordi de hargode smittevernrutiner på plass. De har forberedt seg godt på å ta imot påsketurister med godt smittevern på hoteller, restauranter og i skibakkene. Vinterferien viste at smitteøkningen ikke skjedde på skidestinasjonene, men i byene der barn og unge samles tett innendørs. Å likestille alle kommunene i et fylke med så store variasjoner hva gjelder smitte er ulogisk, og strider mot prinsippet om at smitteverntiltak skal være forholdsmessige og basert på smittesituasjonen i den enkelte kommune, fortsetter Krohn Devold.
Skianleggene holder åpent i påsken og det er ikke hytteforbud
Selv om hele Viken fylke får strenge tiltak, som skjenkestopp og stengte serveringssteder, er det viktig å understreke at påsken ikke er avlyst. Skianleggene får holde åpent, det er ikke hytteforbud og det er lov å bo på hotell eller leie en leilighet:
– Myndighetene har ikke frarådet nordmenn å reise til fjells i påsken, men de understreker at alle må følge strenge smittevernregler. Det er god plass ute i naturen og i skibakkene, og ifølge helsemyndighetene er det lav smittefare ved utendørs aktivitet som ski og alpin. Nå må vi redde fjelldestinasjonene våre. De tåler ikke enda en tapt påske, fortsetter Krohn Devold.
– Uholdbart at bedriftene må ta regningen for plutselige nedstengninger
Permitteringsregelverket, med 10 lønnspliktdager, er på ingen måte tilpasset den situasjonen vi er i nå, med stadige smittebølger og raske nedstengninger. NHO reiseliv har krevd at de 10 permitteringsdagene dekkes av staten så lenge pandemien varer, men Storting og Regjering har hittil ikke støttet bedriftene her:
– Nedstenging av Viken kommer til å ramme mange bedrifter og tusenvis av ansatte som igjen blir kastet ut i ledighet. Mange bedrifter blir tvunget til å permittere, for det er ikke lønnsomt å drive uten å kunne servere alkohol til maten. Det er helt uholdbart at staten ikke tar regningen knyttet til permitteringer. Nå må det komme en løsning på dette, avslutter Krohn Devold.
Les mer om den økonomiske situasjonen til reiselivsbedriftene her.