Det dreier seg om det blant andre Innovasjon Norges reiselivsdirektør Bente Bratland Holm og min gode kollega Pål Medhus i podcasten Reiselivsministeren kaller reiselivets økosystem. I dette begrepet ligger at rene reiselivsbedrifter som flyselskaper, hoteller, destinasjonsselskaper og reisearrangører slett ikke utgjør helheten i reiselivet. For hit hører også kolonialhandleren i Geiranger, jordbærprodusenten ved Mjøsa, sider-produsenten i Hardanger – og galleri-eieren i Henningsvær.
For det dreier seg om reasons to go: Hvorfor skal jeg foreta en feriereise? Hotellet alene er ikke alltid nok, ei heller vakker natur eller en billig flybillett. I dag ser vi for eksempel at stadig flere velger reisemål etter tilbudet av lokal mat og drikke, eller også et kulturtilbud som et museum, et kunstgalleri, et sportsarrangement eller en konsert.
Dette forteller oss at reiseliv må samarbeide med blant annet kulturliv og landbruk. Kulturminister Abid Raja må samordne sine tiltak med Iselin Nybø. Som igjen må snakke med landbruksminister Olaug Bollestad. For alt henger sammen med alt, kanskje spesielt i norsk reiseliv. Først når vi virkelig tar dette inn over oss, kan reiselivet finne veien til en bærekraftig utvikling etter pandemien.
Om kun kort tid skal Bente Bratland Holm legge frem sin bransjebaserte strategiplan for Iselin Nybø og det politiske Norge. Jeg vet ikke hva denne vil inneholde – ikke fordi jeg ikke har fisket med både dorg og snurpenot, men fordi Bente har holdt kortene tett til brystet under utarbeidelse av planen. Men jeg vil bli oppriktig forbauset om ikke nettopp reiselivets økosystem og politisk og bransjemessig samordning vil bli viet svært god plass i denne.
Og så er det bare å håpe at både politikere og bransjen selv vil ta dette inn over seg, og jobbe aktivt for samordning og samarbeid i full bredde.