Administrerende direktør i Fjord Norge, Kristian B. Jørgensen, sier til NRK at Flåm – som i fjor hadde 1,4 millioner besøkende – er blant stedene som nå unngås.
– Vi har godt betalende kunder som sier til oss at de unngår Flåm og Geiranger på den travleste tiden på året, sier Jørgensen blant annet.
Det er lite som tyder å at trafikken til Norge i år vil avta, snarere tvert imot. Det sterkt økende interessen kan føre til ”trafikkproblemer” på de mest populære attraksjonene. Den norske krona er fortsatt svak sammenlignet med større valutaer, noe som gjør oss ekstra attraktive særlig for den mer betalingssterke delen av reiselivet.
At noen operatører nå unngår de mest trafikkerte reisemålene skyldes ifølge Jørgensen at kundene som kommer er presentert for urørt natur. Derfor velger man andre reiseruter.
Også i Nord-Norge merker man nå at veksten blant annet fra Kina så langt i år har økt med hundre prosent sammenlignet med fjoråret.
– Det er hovedsakelig i Lofoten at turiststrømmen kan bli et problem, sier administrerende direktør i Nordnorsk Reiseliv, Trond Øverås.
På denne bakgrunn jobbes nå det å her med en besøksstrategi for å fordele de reisende over en lengre tidsperiode. Det kan bli veldig trangt langs veiene ut mot Å når alle skal dit i løpet av noen korte sommermåneder.
Reiselivssjef i Lofoten Elisabeth Dreyer tror det reelle besøkstallet på øygruppen er 800 000 overnattinger, ikke 400 000 som den offisielle statistikken sier.
– Det er kanskje ikke snakk om masseturisme, sier hun, – men problemene er synlige.
Utfordringen med å fordele besøket ut over en lengre tidsperiode kan bli avgjørende å få til, om man skal holde på det inntrykket verden har av Norge som rent og uberørt.
– Det blir helt avgjørende, konkluderer Kristian Jørgensen overfor NRK.