Innovasjon Norges Turistundersøkelse for 2016 viser at veksten i det totale forbruket blant ferie- og fritidsturister steg med 26 prosent. Det betyr en oppgang på 8,8 milliarder, fra 34 milliarder til 42,8 milliarder sammenlignet med 2015.
Undersøkelsen inkluderer feriereisende som har overnattet én eller flere netter på et kommersielt overnattingssted og/eller på Hurtigruten.
Høyere døgnforbruk
– Reiselivet blir stadig viktigere for verdiskapingen i hele Norge, og vi må jobbe for å tiltrekke betalingsvillige turister. Det økte forbruket viser at vi er på riktig vei, sier næringsminister Monica Mæland i en kommentar til undersøkelsen.
De utenlandske ferie-og fritidsturistenes forbruk har økt med hele 34 prosent, til 17 milliarder i 2016. Av disse legger tyskerne igjen flest kroner. Deres totale ferieforbruk lå på 3,1 milliarder kroner, en oppgang på 31 prosent fra 2015. Dette forklares hovedsakelig ved at tyskerne blir i Norge over lang tid, dermed blir totalforbruket høyt.
Ser man på døgnforbruk er det amerikanerne som legger igjen mest, i gjennomsnitt 3 630 kroner per dag.
Det økte forbruket skyldes i stor grad økning i antallet internasjonale turister. I 2016 opplevde Norge ti prosent økning i utenlandske gjestedøgn, inkludert ferie-og forretningsreisende. Økningen kom særlig fra Tyskland, USA, Sør-Europa og Kina.
Et høyere gjennomsnittlig døgnforbruk er også en forklarende faktor.
Utenlandske ferieturister brukte i gjennomsnitt 2240 kroner i 2016, mot 1855 kroner i 2015.
Flere er aktive
– Den svake kronen gjør at flere turister har større budsjetter enn tidligere, sier Innovasjon Norges turistdirektør, Bente Bratland Holm.
– Den danske og svenske kronen samt euro og amerikansk dollar ble alle fem-seks prosent mer verdt i 2016. Men det handler også om oppgang i markeder som tradisjonelt har høyt forbruk, sier Bratland Holm.
Hun viser til at tyskere tilbringer lang tid i Norge, mens sør-europeere, amerikanerne og kinesere er kjent for å ha forholdsvis høyt døgnforbruk.
Turistenes aktiviteter mens de er i Norge settes i sammenheng med forbruk. Mens de fleste turistene oppgir naturrelaterte aktiviteter som avgjørende, oppgir stadig flere at kulturelle aktiviteter og nordlys er viktig. Dette har mye å si for døgnforbruket.
– Disse turistene er kjent for å ha større feriebudsjetter enn gjennomsnittet, så at flere kommer for gode musikkopplevelser eller jakte på nordlyset er veldig bra, sier Bratland Holm.
Om Turistundersøkelsen
* I 2016 har Innovasjon Norge for femte år på rad gjennomført en landsdekkende turistundersøkelse. Datainnsamlingen gjennomføres ved kommersielle overnattingssteder og Hurtigruten i tråd med internasjonale anbefalinger.
* Rapporten estimerer turistenes totale forbruk og ser på hvordan forbruket blir fordelt.
* Inkluderer forbruksberegninger for de som hadde minimum en overnatting på et kommersielt overnattingssted eller Hurtigruten. Forbruket til dagsbesøkende eller de som bodde andre steder er ikke inkludert.