Det er Norstat som på vegne av Finn reise som har undersøkt nordmenns reisevaner. I undersøkelsen svarer 17 prosent av de spurte at de velger bilferie i sommer, og Sverige og Danmark er våre mest populære ferieland.
Midt på treet
– Vi nyter friheten det gir å sette seg i bilen, loffe rundt og oppdage det de nære omgivelsene våre har å by på av inntrykk og opplevelser, sier produktdirektør Eivind Christiansen i Finn reise til Dagens Næringsliv.
Hele 23 prosent av oss som skal til utlandet i sommer drar til Sverige. Deretter følger Danmark (22). Først på tredjeplass kommer Spania (19), med Hellas (12) og Tyskland (10) på de påfølgende plassene.
Samtidig blir norgesferie stadig mer populært. Én av tre skal være på ferie her på berget i sommer.
Undersøkelsen viser videre at tre av fire vil sette sammen reisen sin selv denne sommeren. Dette er en markant økning fra tidligere år, og 70 prosent flere enn i fjor. Én av fire oppgir at de skal besøke venner og familie.
Samtidig skal 41 prosent på badeferie, og 30 prosent på byferie. Flere enn noen gang har imidlertid bestemt seg for å leie hytte, feriehus eller leilighet, og tallet har økt fra mellom 15-20 prosent i tidligere år til over 30 prosent i år.
Beliggenhet og pris er viktigere enn romstandard, viser en fersk YouGov-undersøkelse i regi av Finn reise. 54 prosent av de spurte leide bolig med en standard midt på treet, og bare tre prosent leide en luksuriøs feriebolig.
– God standard er ikke like viktig som før, samtidig gjør økende ledighet og en svak krone at noen er litt mer forsiktig med pengebruken, sier Christiansen til DN.
Samtidig viser undersøkelsen av feriebudsjettet er omtrent det samme som i fjor.
Kupp på sensommeren
Informasjonsansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett, tror mange av dem som ikke føler for å reise til Tyrkia er dem som nå velger Nord-Europa, eller tilsvarende rimelige alternativer som Bulgaria og Kroatia.
Totalt er nedgangen i sommer-trafikken fra Norge til Tyrkia redusert med 70-80 000 pax. Det er en betydelig reduksjon, nesten to-tredeler av det tidligere normalbesøket på rundt 150 000.
Mange av dem som velger bort Tyrkia skal likevel på sol- og strandferie. Men – Spania er dyrere, og i tillegg har prisene der økt med nærmere ti prosent, noe som påvirker reisemønsteret, tror Larsen-Vonstett.
– På grunn av dette tror jeg mange velger å bli i Skandinavia, sier hun.
Samtidig holder salget av de mer eksklusive pakkene samme nivå.
– Vi ser at 4 pluss-segmentet (hotellstandard) har gått noe ned, mens 4-stjerners øker noe, sier hun i en kommentar til Norstat-undersøkelsen.
– Samtidig med at noen velger enklere standard har vi ikke noe igjen av de flotteste rommene. Vi ser med andre ord ingen reduksjon etterspørselen i det mer eksklusive markedet, sier Larsen-Vonstett, som selv skal på en liten norgesturné i sommer.
– Men vi gambler ikke med sommeren, så en liten tur til Hellas blir det, pluss en tur til Tyrkia på sensommeren, sier hun, og oppfordrer med det publikum å vurdere Tyrkia etter fellesferien.
– Da kan du gjøre noen skikkelige kupp.