Nordeuropeere har langt flere betalte feriedager enn gjennomsnittet, og vi tar dem med glede.
Av 22 land over hele verden, herunder Nord-Amerika, Midtøsten, Asia, Australia og Europa, er britene de som med størst sannsynlighet vil si at de tenker å ta hele ferien sin i år (64%), eller hele ferien minus én eller to dager (75%). Tett fulgt av arbeidstakere i Danmark (71%), Tyskland (70%), Norge (65%) og Finland (65%).
Der ser ikke ut til å være den store sammenhengen mellom antall tildelte fridager for arbeidstakere, og det antallet de ender opp med å ta. De nordeuropeiske landene på topp fem listen, ligger alle pent over gjennomsnittet (21 feriedager) for antall lovbestemt feriedager.
Sverige skiller seg ut fra sine nordeuropeiske naboer, da bare 46% av svenskene tenker å ta hele ferien i år, eller hele ferien minus en eller to dager. En mulig forklaring er at nesten halvdelen av arbeidstakerne i Sverige (45%) tenker å overføre feriedager til neste ferieår. Til sammenligning tenker bare 26 % av britene og 32% av danskene å overføre ferie. I Norge er det også en stor andel (39%) som tenker å overføre ferie.
Hvor mye ferie vil resten av verden ta?
Amerikanere har vesentlig mindre ferie enn nordeuropeerne. I et av de få landene i verden der det ikke er lovbestemte krav om å ha et minimum antall feriedager, sier bare 44% at de planlegger å ta hele eller nesten hele ferien i år.
I Saudi-Arabia og Algerie har den gjennomsnittlige arbeidstakeren 30 fridager, men likevel sier bare henholdsvis 51% og 48% at de vil bruke alle eller nesten alle feriedagene sine. 21% av arbeidsstyrken i Saudi-Arabia sier at de ikke vil bruke alle feriedagene sine i år, og angir press fra sjefen som begrunnelse.
(Kilde: YouGov)