Den mest tradisjonstro feriringen finner du i Dalarna. Rättvik som ligger ved sjøen Siljan er kjent for å ha en av Sveriges mest autentiske midtsommerfeiringer. På 1930-tallet ble det bestemt at det var nettopp Dalarna-måten å feire på som skulle gjelde i hele Sverige. Her står den erkesvenske feiringen sterkt, med folkedrakter, maistang, spellemenn og dans. Festparader og tradisjonell musikk preger årets lyseste natt. Og i Leksand samles mer enn 20.000 mennesker til det som er verdens største midtsommerfeiring, og de aller høyeste maistangen. Les mer om ekte Dalarna-feiring her.
Nordmenn adopterer tradisjonen
Vi er ikke sene om å stjele gode festideer her i Norge, og selv om vi har tradisjoner for midtsommerfeiring her også, som St.Hans-feiringen med bål og pølser den 23. juni, har vi de senere årene tatt til oss mange av de svenske elementene for å virkelig feire starten på sommersesongen. For der vi nordmenn sitter med skjegget i postkassen de årene St.Hans-feiringen faller på en helt vanlig ukedag og vi må på jobben dagen etter, har svenskene en mer festvennlig tilnærming og feirer konsekvent på en fredag.
Svensk-norsk fellesskap i Oslo
I flere år har det blitt feiret svensk midtsommer på Voksenåsen, i regi av arrangeres av Norsk-Svensk forening. Og i år blir det for første gang arrangert en magisk dag og midtsommernatt på Sukkerbiten, med et program som sikrer sommerfølelsen.
Viktige ingredienser
Det er ikke komplisert å feire midtsommer på svensk vis, men noen nøkkelingredienser må man sørge for å ha på plass. Maten, pynten og musikken er preget av lange tradisjoner som skal følges år etter år. Her får du noen av de viktigste elementene:
5 tips til svensk midtsommerfeiring
1. Magisk mai-stang
Som festens midtpunkt finner vi maistangen, som står som et symbol på fruktbarhet. Stangen reises på ettermiddagen, etter at den er pyntet med blomster, blader, grener og fargerike bånd i løpet av dagen. Midtsommer-feiringen skjer i kjærlighetens tegn, og da er det på sin plass med et høyreist fruktbarhetssymbol i sentrum av festen.
2. Blomster i håret
I likhet med maistangen, skal også håret pyntes med blomster. Jenter i alle aldre fletter vakre blomsterkranser til å pynte seg med. Hvis det ikke er god nok tilgang på ville sommerblomster, eller ferdigheter, kan man kjøpe blomster eller bruke ferdiginnkjøpte kranser.
3. Servering
Tradisjonelt sett skal det serveres sildebord på midsommerfesten. Silden serveres sammen med nypoteter, dill og rømme, og er vel det nærmeste man kommer en svensk nasjonalrett. Maten er et av høydepunktet ved feiringen for mange svensker.
4. Antrekk
For mange nordmenn er vakre ungjenter med blomster i håret og hvite, flagrende kjoler, selve bildet på sommer og midtsommerfeiringen. Og de fleste svensker velger å pynte seg litt når de skal feire lyset og kjærligheten på årets lengste dag. I noen områder av Sverige er det vanlig å pynte seg med folkedrakt på «midsommarafton», som for eksempel i Dalarna, men man trenger ikke finne frem bunaden her i Norge. Pent, men avslappet sommerantrekk – gjerne en lys sommerkjole. Og selvfølgelig – blomsterkrans i håret.
5. Svensk musikk
Sverige står sterkt internasjonalt når det kommer til å produsere kvalitetsmusikk og –artister. Evert Taube er et must på Midsommarafton, Cornelis Vreeswijk likeså. Og når kvelden kommer kan man kanskje benytte anledningen til å sammen en spilleliste med nyere svenske klassikere, som elektronikadronningen Robyn, raplegenden Petter og litt vintage Roxette?