Etter Spania følger Frankrike og Tyskland på de neste plassene i WEFs ”The Travel and Tourism Competitiveness Index 2015”.
Til tross for Norges beskjedne plassering, de øvrige nordiske landene følger etter på henholdsvis 22. (Finland), 23. (Sverige) og 27. plass (Danmark). I rapporten er 141 land vurdert i 14 ulike kategorier, som sier noe om hvor gode de blant annet er på å dra bærekraftige økonomiske og samfunnsmessige fordeler av turistnæringen i landet.
– Du behøver ikke være et rikt land for å ha blomstrende turistnæring, noe mangfoldet blant landene på topp 30 viser, sier WEF-økonom Roberto Crotto i en pressemelding.
Spania skårer høyt fordi landet er best på kultur, er nummer fire på rankingen på digital tilrettelegging, i tillegg til å være fjerde best på infrastruktur.
Selv om Norge havner et godt stykke ned på lista er vi femte best i verden på å ta vare på naturen opp mot satsingen på turismen.
– Mange land bør fortsatt gjøre mer for å takle utfordringene i reiselivsnæringa, som visumregler, bedre markedsføring av kulturarv, miljøvern og forbedringer på IKT. Dette vil igjen gi økonomisk vekst og etablering av nye arbeidsplasser, sier Crotti.
I en kommentar til tallene skriver WEF at til tross for svak økonomisk vekst i mange industriland og geopolitiske spenninger i flere regioner står reiselivet for ni prosent av den globale BNP.
I fjor ble det for øvrig satt ny rekord i antall turister på verdensbasis. 1,1 milliarder overnatting var knyttet til ferie – en vekst på fem prosent fra året før.
Ti på topp
- Spania
- Frankrike
- Tyskland
- USA
- Storbritannia
- Sveits
- Australia
- Italia
- Japan
- Canada
Ti på bunn
- Sierra Leone
- Haiti
- Myanmar
- Burundi
- Burkina Faso
- Mauritania
- Jemen
- Angola
- Guinea
- Tsjad