Hele seks av Norges største byer har økt hotellromkapasiteten, noen av dem svært betydelig den siste tiden.
Ingen av disse byene har opplevd en etterspørselsvekst som har vært i nærheten av å kompensere tilbudsøkningen så langt i år. Dermed raser rombelegget i storbyene de to første månedene i 2015.
Stavanger er aller verst rammet.
– Jeg sitter ikke på detaljkunnskap om arrangementer og prosjekter i samtlige byer, som kan forklare forskjellene sier Peter Wiederstrøm i Horwath Consulting, som har analysert tallene fra Benchmark Alliance.
Det gjelder også hvilke gjestesegmenter som eventuelt øker eller går ned i volum. Vinterferiens plassering i kalenderen kan ha negativ innvirkning på februar-tallene for et par av de norske storbyene når det gjelder utvikling fra februar 2014, men uten at dette forklarer alt.
Aller verst har det gått utover Stavanger, der belegget sank fra 57,3 prosent til 44,7 prosent, men også Bodø, Kristiansand, Tromsø, Trondheim/Værnes og Bergen har sterk nedgang i belegget.
Oljeprisen påvirker
– Situasjonen i Stavanger-området er svært alvorlig, mener Wiederstrøm. Med hele 17,6 prosent flere tilgjengelige rom, en nedgang i antall solgte rom på 8,3 prosent, og et prisfall på 5,8 prosent, blir konsekvensene veldig store.
– Fra bransjehold meldes det at situasjonen er meget utfordrende og at det merkes nedgang både innen overnatting og kurs/konferanse. Det hevdes at flyplasshotellene merker nedgangen i mindre grad enn i sentrum, der konkurransen blitt større, sier Peter Wiederstrøm.
– Til hotellinvestorenes forsvar skal det nevnes at få eller ingen forutså det nivået oljeprisen har havnet på, og dermed de konsekvensene dette har fått for aktivitetsnivået i olje- og gassektoren. Hotellprosjekter er prosesser som kan ta flere år fra tegnebrettet til ferdig utbygging. Hoteller skal stå i mange ti-år, og det vil alltid komme noen nedturer.
– Til slutt skal vi huske på at det selv i dårlige tider finnes vinnere, altså de som gjør det langt bedre enn gjennomsnittet. Nye, moderne hoteller med gunstig beliggenhet og dyktige operatører vil alltid klare seg over tid, sier Peter Wiederstrøm.
Også kritisk i Bergen
Gjennomsnittstallene for årets to første måneder viser at hotellnæringen i Bergenhar tapt mye sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
Rombelegget (kapasitetsutnyttelse) har falt fra 58,1 til 52,9 prosent. Dette kommer blant annet av at romkapasiteten i byen har økt med 8,6 prosent.
– Da er det negativt at markedet ikke vokser. Faktisk er det solgt én prosent færre hotellværelser i årets to første måneder enn det var i samme periode i fjor. Når vi i tillegg ser en prisnedgang med 3,9 prosent blir resultatet meget dårlig, kommenterer Wiederstrøm.
Noe var positivt
Noen lyspunkter er det likevel. Molde har hatt en svært god utvikling, og også Drammen, Gardermoen og Lillehammer/Hamar har økning i belegget sammenlignet med 2014.
Molde økte sitt belegg fra 37,6 prosent til 48,1, og tok dermed steget fra bunnplasseringen i 2014 til en plass midt på tabellen i januar/februar 2015.
Tromsø topper fortsatt med et belegg på 72,4 prosent, noe som er meget bra, men ishavsbyen hadde hele 82,3 prosent i fjor på denne tiden.
I Oslo med Fornebu var det 6,2 prosent flere tilgjengelige hotellværelser i perioden januar-februar i år enn i tilsvarende periode i fjor. Og med «bare» 2,5 prosent vekst i etterspørselen (solgte rom), falt belegget med 3,5 prosent til 56,3 prosent.
I samme periode steg romprisene med 1,2 prosent til 945 kr.
I Trondheim med Værnes var det 9,2 proent flere tilgjengelige hotellværelser i perioden januar-februar i år enn i tilsvarende periode i fjor. Og med et 2,3 prosent fall i etterspørselen (solgte rom), falt belegget med hele 10,5 prosent til svake 47,8 prosent.
I samme periode falt romprisene med 1,1 prosent til 799 kr.