Natt til søndag gikk vi over til sommertid. Selv om vi da fikk en time mindre nattesøvn, betyr det lysere ettermiddager til glede både for store og små. Og nettopp det at dagen blir lengre er årsaken til at sommertid ble innført – vi har rett og slett sommertid for å spare energi!
– Sommertid ble innført allerede i 1916, kan Bjørn Arctander, markedssjef i energiselskapet Telinet fortelle.
– Tanken var å utnytte sommermånedene bedre med en time ekstra lys om kvelden, og på den måten minske energibruken. Energisparing er med andre ord ikke noe nytt fenomen.
Sommertid kan fortsatt bety energisparing
Sommertid gir ikke lenger like stor effekt på energiforbruket som tidlig på 1900-tallet, selv om ettermiddagene blir lysere. Ifølge Jan Kristian Mardal, ENØK-ansvarlig hos Telinet Energi, kan vi likevel fortsette å fokusere på energisparing.
– Kanskje overgangen til sommertid kan være en gylden anledningen til å tenke energisparing? Varmeovner kan for eksempel skrus ned noen hakk og utebelysning kan slås av denne helgen. Og kanskje tiden er moden for å bytte bil nr 2 til en el-sykkel?
– Da vil vi tradisjonen tro fortsatt binde sammen sommertid og energisparing, avslutter Mardal, og viser til flere ENØK-tips på Telinets hjemmeside.
Lurer du på om klokken skal stilles frem eller tilbake? Se en god huskeregel på telinetbloggen.no.