Siden 2003 har Scandic-kjeden arbeidet målrettet med tilgjengeligheten i alle sine hoteller. I Europa i dag er det mer enn 65 millioner mennesker med nedsatt funksjonsevne, en gruppe Scandic vil sette spesielt fokus på ved å lansere et omfattende, interaktivt opplæringsprogram for alle ansatte. Her skal fysisk tilrettelegging kombineres med god kunnskap blant de ansatte.
– Det fine med opplæringen er at alle vil lære noe av den, uavhengig om man jobber i hotellbransjen eller i en annen servicenæring. Gjennom å følge gjestenes vei gjennom hotellet kan vi belyse viktige og iblant ømtålige spørsmål i hotellets ulike miljøer, sier tilgjengelighetsdirektør i Scandic, Magnus Berglund.
Ifølge Berglund handler mye om det personlige møtet, og om å behandle alle likt. Samtidig må man vite hvordan man sammen kan løse spesielle behov.
Scandics web-baserte opplæring er tilgjengelig for alle, og fokuserer på råd, tips, tester og instruksjonsfilmer som viser hvordan man kan tilby gjester med nedsatt funksjonsevne optimal service.
Opplæringen er et av Scandics mange kurs og treninger på området for egne medarbeidere, men siden markedet har utviklet seg raskt, og dette er spørsmål som er høyaktuelle også for andre, har Scandic valgt å gjøre opplæringen tilgjengelig for alle via sine nettsider. Målet er at denne unike opplæringen skal engasjere mange også utenfor Scandic, og gi flere mer kunnskap og forståelse for tematikken.
– Behovet for å lære mer om funksjonshemming og dele denne kunnskapen vokser raskt, og Scandic opplever en sterk vekst i antall gjester med nedsatt funksjonsevne. Oppgaven med å øke vår egen og andres kunnskap er derfor viktig, sier administrerende direktør i Scandic Norge, Svein Arild Steen-Mevold.
Fakta
I følge FNs turistorgan UNWTP har nesten en milliard mennesker på jorden en eller annen form for nedsatt funksjonsevne. Det tilsvarer 15 prosent av den samlede befolkningen. Antallet vokser raskt siden vi lever lengre, og i tillegg reiser vi mer i høy alder. FN setter fokus på dette på den internasjonale dagen for funksjonshemmede 3. desember.