1. Vær lojal
Konkurransen i luften fortsetter å tilspisse seg, og de enkelte flyselskapene vil gjerne at du velger akkurat dem. Derfor har de utviklet lojalitetsprogrammer som blir stadig bedre. En ting er å samle opp poeng til en guttetur til New York, en annen er alle de andre, litt mer bortgjemte godene som følger med. Bedre seteplassering og service, for ikke å snakke om enklere innsjekk. Og når flyet blir kansellert er det ofte bonusmedlemmene som kommer først i køen på neste avgang.
2. Spis riktig
Karbohydratet og sukker hjelper kanskje mot stress. Ikke rart at reisende dras mot restauranter og butikker som pusher digre hamburgermenyer og sukkerdrikker. For å unngå at du kjører i deg dagskvoten med kalorier på 20 minutter, planlegg måltidet, og sjekk om det finnes sunne alternativer. GateGuru er en app som hjelper deg i planleggingen, og således også bidrar til at det i fremtiden holder å bestille ett sete.
3. Unngå rushtiden
Det er lett å glemme det behagelige i å fly utenom rushtiden om morgenen og ettermiddagen. Ikke bare er prisene som regel lavere utenom disse tidene, setekapasiteten er også romsligere, sikkerhetskontrollen kjappere og trafikken til og fra flyplassen langt mer behagelig.
4. Ekstra batteritid
Vi blir mer og mer avhengig av våre smarttelefoner, i den grad at når den dør er vi i alvorlig trøbbel. Kanskje har du all reiseinfoformasjon (og billetten) lagret der, eller har epost som må besvares straks du lander. I tillegg er det ofte langt mellom kontaktpunktene på flyplassene (eller de er som regel opptatt). Sørg derfor for å skaffe deg en egen portabel strømkilde eller ekstra batteri.
5. Krev din rett
Luftrommet tetter seg til, noe som også får følge for passasjerene på bakken. Forsinkelser vil forekomme oftere, selv om flyselskapene forsøker å selge det motsatte. De har alt å tjene på at du er tålmodig. Ifølge internasjonale regler er det nemlig slik at om flyet er mer enn to timer forsinket (fire timer internasjonalt) har du krav på kontanter fra flyselskapet. Faktisk er det snakk om fire ganger prisen av en enveisbillett, opp til 7500 kr.
Men – du må selv be om det. Selskapene er på ingen måte proaktive her, så krev din rett – og dine penger.
6. Sjekk inn hjemme
De aller fleste flyselskapene gir deg nå muligheten til å sjekke inn hjemme. Du kan med andre ord sitte på sofaen og gjøre arbeidet du ville brukt en time på eller mer i rushtiden på Gardermoen eller andre sterkt trafikkerte flyplasser.
7. La bilen stå
Det kan også være lurt å la bilen stå hjemme. Du har sikkert opplevd å jakte i evighet etter en god plass, mens du i stedet kunne tatt buss eller tog, som bringer deg helt til avgangshallen. Finn en god (og gratis) parkeringsplass ved et busstopp i nærheten av der du bor, og ta bussen inn. Det er penger – og ikke minst ergrelse å spare.