Reagerer på miljø-avgift

Fra 1. juli må alle som besøker Mallorca, Ibiza og de andre baleariske øyene betale opptil 20 kroner døgnet i ekstra avgifter, noe som særlig har fyrt opp britiske turister.

0

De lokale myndighetene innførte ordningen i mars, men den trår ikke i kraft før fire måneder senere.

Det er ikke nødvendigvis avgiften i seg selv som har fått mange til å reagere negativt, men særlig det faktum at den ble innført etter at mange allerede hadde bestilt reisen sin. Avgiften knyttet til ”bærekraftig turisme” må nemlig alle betale, også dem som bestilte og har betalt for sin ferie før avgiften ble bestemt innført.

Beløpet skal betales direkte til hotellet, størrelsen avhenger av stjerne-ratingen på det enkelte hotellet. På et hotell med en eller to stjerner er avgiften på rundt ti kroner døgnet per person, og 20 kroner på fire- og femstjerners hoteller.

Det betyr i praksis at en familie på seks med barn over 16 år risikerer å måtte ut med 650 kroner ekstra for to ukers ferie, noe mange reagerer på. Avgiften gjelder for øvrig også de som leier villaer, private hus eller bor på campingplasser.

Særlig i Storbritannia føler stadig flere at de lokale spanske myndighetene nå benytter muligheten som har oppstått etter at så mange nå velger Spania etter at land som Egypt, Tunisia og Tyrkia som følge av terroranslagene ikke lenger er så aktuelle.

Myndighetene på sin side understreker at pengene vil gå til å bevare øyenes sårbare miljø.

Nå er ikke turistskatt et nytt fenomen. En rekke land har innført denne avgiften, blant annet Tyskland, Østerrike, Sveits, Nederland og Hellas, men de færreste legger merke til den – fordi skatten er inkludert i hotellregningen. Airbnb har for eksempel også innført skatten i Paris.

Også i Barcelona og de øvrige Katalonia må man betale turistskatt, i størrelsesorden fra fire kroner opp til 24 kroner.

Del.

Om forfatteren

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News bjorn@travelnews.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder