EU åpner for turistgebyr

Onsdag lanserte EU-kommisjonen Schengen-passet, som gjør at besøkende blant annet fra Storbritannia kan dermed bli tvunget til å betale 50 kroner for å besøke Norge. Om det vil hindre terrorister eller bare irritere gjenstår å se.

0

Det lenge varslete passet gjelder reisende med visumfrihet, som må registrere seg for å kunne besøke Schengen-land. Som medlem i Schengen-samarbeidet vil Norge bli en del av det nye systemet, som har fått navnet ETIAS (European Travel Information and Authorisation System). Forslaget fra kommisjonen, bygget overt samme lest som det amerikanske ESTA-systemet, er at reisende skal betale fem euro – omtrent femti kroner – i gebyr.

Målet er å stenge terrorister eller kriminelle som ønsker å bevege seg fritt i Europa utenfor, i tillegg til å hindre ulovlig innvandring og fange opp helsefarer.

Alle som bor i et Schengen-land eller i et EU-land er unntatt ordningen. Dermed havner britene etter Brexit utenfor og må betale gebyret, som riktignok gir dem adgang visumfrihet de neste fem årene.

– Reisende fra land med visumfrihet kan gjøre dette hjemmefra. Det blir enkelt, raskt, billig og effektiv, sier EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans i en kommentar til ordningen.

Det er ventet at prosessen vil gå smertefritt for minst 95 prosent av de reisende. Registreringen vil skje på en nettside eller i en app, og svaret vil komme etter bare noen minutter.

Men for enkelte vil varsellampen blinke rødt.

– Systemet er koblet til alle våre databaser og kan kontrollere informasjon og gi svar på bare noen minutter, forklarer EUs innvandringskommissær Dimitris Avramopoulos.

Kommisjonen beregner at det vil dukke opp sikkerhetsadvarsler i én til to prosent av tilfellene.

Hensikten med systemet er å forhindre ulovlig innvandring og stanse personer som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko. I tillegg skal systemet fange opp helsefarer.

Avramopoulos understreker at EU-kommisjonen ønsker å bevare bevegelsesfriheten til de mer enn 30 millioner menneskene som hvert år kommer til Schengen fra land med visumfrihet.

– Men i en tid med økende innvandringsstrømmer og med sikkerhets- og terrortrusler kan ikke vår åpenhet komme på bekostningen av vår sikkerhet, sier Avramopoulos.

Han bekrefter at også briter kan bli tvunget til å registrere seg når Storbritannia forlater EU.

EU-kommisjonen sender nå forslaget videre til EU-parlamentet og EUs medlemsland for behandling der.

– Vi vil delta i de videre forhandlingene om forslaget, sier statssekretær Ove A. Vanebo (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet.

Vanebo mener det er i Norges interesse å styrke kontrollen på Schengens yttergrenser.

– Men for dette forslaget, som for alle nye forslag, er det nødvendig at systemets nytteverdi står i forhold både til den økte ressursbruken systemet vil medføre i utvikling og drift, og til omfanget av forpliktelsene de reisende til Schengen-området vil pålegges, sier Vanebo.

Ifølge Timmermans vil systemet i praksis betale seg selv gjennom gebyret på 5 euro per person. ETIAS har en utviklingskostnad på 212 millioner euro og vil koste anslagsvis 85 millioner euro i året å drive.

Del.

Om forfatteren

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News bjorn@travelnews.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder