OTA-ene styrker seg

I den ferske rapporten ”Norsk hotellnæring 2016”* er det mest tydelige trekket at nettreisebyråene (OTA-ene) styrker sin stilling jevnt og trutt.

0

Hotellene har et noe anstrengt forhold til OTA-ene, og legger derfor ned et stort arbeid med å få gjestene til å bestille via egne egne nettsider. Årets rapport, som vanlig utarbeidet og publisert av Horwath HTL i samarbeid med DNB, viser at denne typen tredjepartkanaler fortsatt øker.

Rapporten slår samtidig fast at Nordic Choice Hotels er Norges største hotellselskap med til sammen 15 622 rom og 95 hoteller. Hotellkjeden scorer også høyest i kundetilfredshet, og har høyest lojalitet blant gjestene (78,7 prosent). Markedsandelen er på 20,2 prosent.

I de siste tre årene har det vært et skifte fra direktesalg til online salg. Online-kanalene forsterker sin andel ytterligere i årets rapport og øker med to prosentpoeng, fra 37 prosent til 39 prosent. Fra 2010 og frem til 2015 har endringen vært på hele 12 prosentpoeng. En stor andel romdøgn blir fortsatt solgt gjennom direkte henvendelser. Spesielt gruppe-, kurs- og konferansereservasjoner kommer fra denne kanalen.

Reisebyråene og konferansebestillere er gått ned fra 2014 til 2015. Det kan nok forklares med at flere bestiller via en onlinekanal

Solgte romdøgn per salgskanal                 2015  (2014)

Individuelle (epost, telefon, etc.)                   26%   (27%)

Online tredjepart, OTAs                                 19%   (17%)

Online kjedens nettside                                  10%   (11%)

Online hotellets egen nettside                         9%   (7%)

Konferansebestillere                                       9%    (10%)

Turoperatører                                                 9%     (7%)

Reisebyrå                                                        7%     (10%)

Walk-in                                                           7%      (5%)

Online sosiale medier                                     2%     (1%)

Destinasjonsselskap                                       1%      (1%)

Annet                                                              2%     (3%)

 

Gjennomsnittlig provisjonsnivå for tredjepartskanaler har økt med 1,1 prosentpoeng fra undersøkelsen i 2015. Det er spesielt distrikts-hoteller som betaler en høyere provisjon (økning på 2 prosentpoeng fra 2014), flyplasshotell er uforandret, mens byhotell har en beskjeden økning på 0,3 prosentpoeng.

* Rapporten ”Norsk hotellnæring 2016” er basert på en spørreundersøkelse sendt fra Horwath HTL til alle norske hoteller. Denne gang har ialt 191 hoteller besvart undersøkelsen, det tilsvarer ca. 20 % av alle hoteller i Norge.

Del.

Om forfatteren

Bjørn Moholdt

Sjefredaktør, Travel News bjorn@travelnews.no

Kommentarer er stengt.

 • Om Oss

  TRAVELNEWS

  Travel News er en uavhengig og kritisk formidler av informasjon og kunnskap for alle deler av reiselivet. Vi konsentrerer oss om næringslivsjournalistikk og følger betalingsstrømmene i bransjen.

  Travel News formidler stoff om reisebyråer, fly, hotell, charter og turoperatører, rederier, leiebil og alt annet som har sin naturlige plass i reisebransjen.

 • TIPS OSS

  captcha

 • Flickr-Bilder